Vojaški resničnostni šov še ni dokončno pokopan? Kaj načrtuje novi minister

Slovenija 12. Okt 202410:06 7 komentarjev
Obvezno služenje vojaškega roka
Foto: Jaka Vinšek/BOBO

Potem ko je v začetku tedna vodenje ministrstva za obrambo prevzel Borut Sajovic, ki je na tem položaju nadomestil Marjana Šarca, se postavlja vprašanje o usodi resničnostne dokumentarne serije Vojak v akciji. Omenjeni projekt je na ministrstvu za obrambo začel prav Šarec, ministrstvo pa je po številnih kritikah že izpeljan javni razpis preklicalo in napovedalo njegovo ponovitev. A se to ni zgodilo. Sajovic pa je minuli teden med zaslišanjem pred parlamentarnim odborom za obrambo dejal, da se temu projektu vnaprej ne bo odrekel. Preverili smo, ali na ministrstvu za obrambo potekajo kakšne aktivnosti v tej smeri.

Spomnimo, da je lani oktobra takratni minister Marjan Šarec napovedal snemanje resničnostne dokumentarne oddaje Vojak v akciji, katere namen je bil, da bi mlade pritegnili k odločanju za poklic v Slovenski vojski. Na ministrstvu za obrambo so lani izvedli razpis, iz dokumentacije pa je bilo razvidno, da naj bi serija obsegala 10 epizod v dolžini 45 minut.

Na razpis sta se prijavila dva ponudnika. Akademija Ris je poslala ponudbo v višini slabih dveh milijonov evrov z DDV, drugo ponudbo pa Sme kreativna produkcija in Multimedijske storitve Jan Kok za slabih 800.000 evrov z DDV. Slednjo je obrambno ministrstvo zavrnilo, saj ni vsebovala zahtevanega finančnega zavarovanja za resnost ponudbe, prav tako pa ne jamstva, da bo serija predvajana na programih z nacionalnim dosegom.

Veliko prahu je dvignilo dejstvo, da je izbrano prvo podjetje pod taktirko nekdanjega pripadnika Enote za specialno delovanje Luke Zorenča poslovalo brez prihodkov, brez zaposlenih in z bančnim računom, odprtim zgolj mesec dni pred razpisom.

Po številnih kritikah tako iz političnih krogov kot tudi širše javnosti je ministrstvo zavrnilo prejete ponudbe in napovedalo nov razpis s spremenjenimi razpisnimi pogoji. Nato je zgodba poniknila, ministrstvo pa ponovljenega razpisa ni objavilo. Konec marca letos je takratni minister Šarec na vprašanje N1, ali je zgodba z resničnostnim šovom zaključena, odgovoril, da sam še vedno stoji za trditvijo, da bi bila dokumentarno resničnostna serija “odlična zadeva”, vendar da sam ne misli zapravljati časa s tistimi, ki menijo, da je projekt slab.

Marjan Šarec na obisku v BiH
Marjan Šarec je zapustil obrambno ministrstvo in odšel v Evropski parlament (Foto: Armin Durgut/PIXSELL/BOBO)

Junija se je v zgodbo vključila še Komisija za preprečevanje korupcije (KPK), ki je preiskovala sume nepravilnosti pri javnem naročilu. KPK je takrat zaradi nepravilnosti pri porabi javnega denarja in morebitnega nasprotja interesov zadevo odstopila računskemu sodišču in državni revizijski komisiji. Ker je v postopku izvedbe posameznih faz javnega naročila zaznala več korupcijskih tveganj, je zato obrambnemu ministrstvu izdala več priporočil. Postopek je nato sicer ustavila, saj ni potrdila kršitev zakona o integriteti in preprečevanju korupcije.

“Čeprav je iz preteklih aktivnosti ministrstva razvidno, da zamisel o TV-seriji oziroma konkretno javno naročilo ni bilo izdelano na pobudo tretjih oseb, pa bi po oceni komisije Mors lahko v fazi priprave javnega naročila postopal bolj transparentno in sledljivo ter tako celotni predhodni postopek ustrezneje beležil v dokumentih,” so takrat na KPK navedli v sporočilu za javnost.

Z odhodom Marjana Šarca v Evropski parlament in prihodom novega ministra Boruta Sajovica so se ponovno pojavile špekulacije, ali bo novi minister omenjeni projekt šova Vojak v akciji nadaljeval. Povod za te govorice je podal celo Sajovic sam, ko je na predstavitvi pred parlamentarnim odborom za obrambo odgovarjal na vprašanja poslancev.

Sajovic je na vprašanje opozicijskega poslanca Franca Medica (NSi) o resničnostni seriji dejal, da z njenim namenom, torej, da spodbuja mlade k vključitvi v Slovensko vojsko, “ni prav nič narobe”.

Primopredaja poslov na ministrstvu za obrambo
Sprejem z vojaškimi častmi za Boruta Sajovica. (Foto: Žiga Živulović jr. /BOBO)

“Zagotovo se bomo o tem še pogovarjali. V tej dvorani imamo ljudi, recimo poslanca Jonasa Žnidaršiča, ki je prek tovrstnih televizijskih oddaj znal nagovoriti in povezati Slovenijo. Če bodo ljudje na račun te oddaje prepoznali nekaj, kar bi jih motiviralo za ta potrebni in dragoceni poklic, jaz v tem ne vidim težave,” je izpostavil Sajovic. Poudaril pa je, da če bo do morebitnega nadaljevanja projekta prišlo, mora biti to narejeno povsem transparentno in kot tako tudi predstavljeno javnosti. “Temu projektu se vnaprej ne bom odrekel,” je še dodal Sajovic.

Zaradi Sajovičevih izjav o morebitnem nadaljevanju projekta Vojak v akciji smo se za dodatna pojasnila obrnili na ministrstvo za obrambo. Vprašali smo, kakšni so konkretni načrti ministrstva glede resničnostnega šova v prihodnje, kdaj ministrstvo načrtuje ponovitev javnega razpisa in kakšne razpisne pogoje bo nov razpis vseboval.

Odgovorili so nam le, da “trenutno glede tega projekta ne potekajo nobene aktivnosti”. Ali bo obrambno ministrstvo do konca mandata obudilo ta projekt, tako ostaja neznanka.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje