Vojaški resničnostni šov se odmika: ministrstvo bo spremenilo razpis

Slovenija 25. Okt 202315:37 4 komentarji
Marjan Šarec
Ministrstvo za obrambo/TWITTER

Potem ko je minuli teden odjeknila novica, da namerava ministrstvo za obrambo posneti resničnostno dokumentarno serijo Vojak v akciji, je danes omenjeno ministrstvo sporočilo, da je prejete ponudbe zavrnilo, javni razpis pa bo ponovilo in tokrat spremenilo razpisne pogoje. "Na ministrstvu za obrambo si bomo vzeli nekaj časa za razmislek o ponovitvi javnega naročila za produkcijo dokumentarne realistične serije pod spremenjenimi pogoji," so zapisali v sporočilu za javnost.

Namera ministrstva za obrambo (Mors) pod vodstvom Marjana Šarca o snemanju resničnostnega šova Vojak v akciji je tako v javnosti kot na političnem parketu močno odmevala. Iz razpisne dokumentacije, ki je bila objavljena 31. avgusta, je bilo razvidno, da bo serija obsegala vsaj deset epizod, vsaka pa bi bila dolga približno 40 do 45 minut.

Po navedbah ministrstva bo serija namenjena predvsem mladim med 16. in 30. letom starosti, služila pa bo kot izobraževalno in promocijsko orodje za predstavitev poklica vojaka. Temeljila naj bi namreč na “pozitivni tekmovalnosti in doseganju ciljev”, napredovali pa bodo zgolj najboljši tekmovalci. “Na koncu zmaga najbolj pripravljen, usposobljen, iznajdljiv, trden in discipliniran vojak.”

Kot so poročale Finance, je obrambno ministrstvo na javnem naročilu za serijo dobilo dve ponudbi: Akademija Ris svetovanje je ponudila 1.949.403 evrov z DDV, Sme kreativna produkcija in Multimedijske storitve Jan Kok pa 777.140 evrov z DDV. Cenejši ponudnik skupaj s partnerjem v razpisu sicer ni oddal zahtevanega finančnega zavarovanja za resnost ponudbe, prav tako pa ne zahtevanih referenčnih potrdil in dokazila, da se bo serija predvajala na televizijskih programih z nacionalnim dosegom. Zaradi tega je to ponudbo Mors izločil.

Ministrstvo je izbralo ponudbo Akademije Ris, ki je najprej priložila pomanjkljiva referenčna potrdila, nato pa jih dopolnila v zahtevanem roku. Akademijo Ris vodi nekdanji pripadnik Enote za specialno delovanje Luka Zorenč, ustanovljena pa je bila leta 2007.

Danes pa so z ministrstva za obrambo sporočili, da so sprejeli odločitev o zavrnitvi prejetih ponudb v javnem naročilu za produkcijo resničnostnega šova. Kot so zapisali, je na koncu postopka za oddajo javnega naročila ostal le en ponudnik, ki bi bil to naročilo sposoben izpolniti. “Naročnik ocenjuje, da bo cilj, ki ga hoče doseči z izvedbo javnega naročila, dosegel s spremenjeno dokumentacijo glede oddaje javnega naročila, ki bo omogočala večjo konkurenčnost. Naročnik bo v ponovljenem javnem naročilu zmanjšal število zahtevanih referenčnih dokazil, s katerimi ponudnik izkazuje produkcije s podobnim obsegom in vrsto primerljive serije, kot jih naročnik zahteva z razpisno dokumentacijo, s treh na dve,” so zapisali na ministrstvu.

Ob tem na ministrstvu poudarjajo, da bodo podaljšali predvideni čas za izvedbo storitve za vsaj pol leta, posledično pa se bo podaljšal tudi rok za realizacijo posameznih faz javnega naročila. Podaljšan bo tudi rok za prejem ponudb na 45 dni od datuma, ko bo v objavo poslano obvestilo o javnem naročilu. “Ob spremenjenih pogojih javnega naročila naročnik upravičeno pričakuje, da bo zagotovil večjo konkurenčnost in posledično pridobil več ponudb,” so še zapisali.

O izbiri ponudbe Akademije Ris pa so na obrambnem ministrstvu zapisali, da izpolnjuje pogoje za sodelovanje, njihova ponudba ustreza potrebam in zahtevam naročnika, prav tako je dokumentacija prispela pravočasno, pri njej pa ni dokazanega nedovoljenega dogovarjanja ali korupcije.

Dodali so, da je bila ponudba Akademije Ris ekonomsko najugodnejša in dopustna, zato so jo tudi izbrali. “Po ponovni proučitvi zadeve se je naročnik v času, ko prvotna odločitev še ni bila pravnomočna, odločil, da vse ponudbe zavrne in v ponovljenem javnem naročilu z novo razpisno dokumentacijo zagotovi večjo konkurenčnost oziroma več ponudb,” so pojasnili na ministrstvu. Rok za pravnomočnost ponudbe je bil sicer 25. oktober.

Na ministrstvu za obrambo ob tem poudarjajo, da Slovenska vojska zaradi upokojevanja in redne fluktuacije kadra po strokovnih ocenah za redno obnavljanje na letni ravni potrebuje vsaj 300 zaposlitev. Skupno število stalne sestave Slovenske vojske je po veljavnem kadrovskem načrtu vlade približno 7.000 pripadnikov, danes pa je v stalni sestavi Slovenske vojske 6.200 pripadnikov.

Komisija DZ za nadzor javnih financ je v petek sprejela sklep, s katerim poziva Komisijo za preprečevanje korupcije, da zaradi suma korupcije in kršitve integritete v primeru javnega razpisa za snemanje vojaškega resničnostnega šova uvede postopek. Obrambni minister Marjan Šarec pa je vse očitke o morebitni spornosti razpisa zavrnil.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje