Vojaški šov ministra Šarca še vedno brez epiloga. Bodo projekt sploh izpeljali?

Slovenija 04. Feb 202419:46 6 komentarjev
Marjan Šarec
Marjan Šarec leta 2019 (Foto: Borut Živulović/BOBO)

Skoraj pol leta po objavi razpisa za resničnostno dokumentarno oddajo ministrstva za obrambo (Mors) Vojak v akciji projekt še vedno nima epiloga. Po prvem razpisu, na katerem je Mors sprva izbral ponudnika za dva milijona evrov, kasneje pa po pritisku javnosti prejete ponudbe zavrnil, so zatrdili, da bodo javno naročilo ponovili. A doslej ga še niso objavili. Zakaj ne, smo vprašali Mors.

Lani oktobra je v medijih odjeknila novica o resničnostni oddaji ministrstva za obrambo (Mors) Vojak v akciji, s katero so nameravali okrepiti promocijo Slovenske vojske in poklica vojaka. Ministrstvo pod vodstvom Marjana Šarca je razpisno dokumentacijo za 10 epizod po približno 45 minut objavilo konec lanskega avgusta.

Na razpis so prejeli dve ponudbi. Prvo je podala Akademija Ris za slaba dva milijona evrov z DDV, drugo pa Sme kreativna produkcija in Multimedijske storitve Jan Kok za slabih 800.000 evrov z DDV. Drugo ponudbo je Mors izločil, saj ni vsebovala zahtevanega finančnega zavarovanja za resnost ponudbe, prav tako pa ne jamstva, da bo serija predvajana na programih z nacionalnim dosegom.

Veliko prahu je dvignilo dejstvo, da je izbrano prvo podjetje pod taktirko nekdanjega pripadnika Enote za specialno delovanje Luke Zorenča poslovalo brez prihodkov, brez zaposlenih in z bančnim računom, odprtim zgolj mesec dni pred razpisom.

Na Morsu so po pritisku javnosti naposled zavrnili prejete ponudbe. Navajali so, da bodo želeni cilj lahko dosegli s spremenjeno dokumentacijo glede oddaje javnega naročila. “Naročnik bo v ponovljenem javnem naročilu zmanjšal število zahtevanih referenčnih dokazil, s katerimi ponudnik izkazuje produkcije s podobnim obsegom in vrsto primerljivih serij, kot jih naročnik zahteva z razpisno dokumentacijo, s treh na dve,” so takrat zapisali na ministrstvu.

Oddajo bi tedaj najverjetneje predvajali na komercialni televiziji POP TV. Kot so v tistem času sporočili iz medijske hiše Pro Plus, so podpisali pismo o nameri, o predvajanju pa da bi še razmislili.

slovenska vojska
Foto: Žiga Živulović jr. /BOBO

Kaj se z oddajo dogaja zdaj?

Na Morsu, v nasprotju s prvotnimi napovedmi, še niso sprejeli odločitve o novem javnem naročilu za produkcijo resničnostne oddaje, so sporočili za N1. Prav tako niso potrdili, da bodo projekt dejansko izvedli. “V kakšnem okviru bo Mors izpeljal projekt resničnostne oddaje, bodo ponudniki seznanjeni v okviru razpisne dokumentacije /…/ če in ko se bomo odločili za ta projekt,” so zapisali v odgovoru.

Odgovora na vprašanje o tem, kako se bo ponovljeni razpis razlikoval od prvega, tako nismo prejeli.

Nad projektom niso bili navdušeni niti v politiki. Tedaj še kot strankarska kolegica iz Gibanja Svoboda je poslanka Mojca Šetinc Pašek zahtevala odgovore ministra Šarca. Dejala je, da za vse v politiki veljajo “ista pravila politične odgovornosti in integritete. Če je politična odgovornost in videz veljal za Sanjo Ajanović Hovnik, potem isti kriteriji veljajo tudi za Marjana Šarca”, je tedaj zapisala na Facebooku. S tem se je navezala na odhod ministrice za javno upravo, ki je odstopila zaradi očitkov o nepravilnostih pri razpisu za nevladne organizacije.

Ministra Šarca je Šetinc Pašek, sedaj nepovezana poslanka, na to temo izzvala tudi minuli teden na redni seji DZ s poslanskim vprašanjem. A ker je Šarec sejo zapustil že pred tem, je vprašanje ostalo neodgovorjeno.

Ostri so bili tudi v sindikatu ministrstva za obrambo. Opozorili so, da v oči bode nerazumno dejstvo, da bi za promocijo vojaškega poklica namenili skoraj dva milijona proračunskih evrov. V opozicijski NSi pa so zahtevali sklic seje komisije za nadzor javnih financ, na kateri je moral Šarec odgovarjati na očitke.

Zdi se, da je projekt trenutno na mrtvi točki. Pri tem pa neodgovorjeno ostaja tudi vprašanje, ali bodo projekt na Morsu, čeprav so sprva odgovarjali pritrdilno, sploh izpeljali.

Obvezno služenje vojaškega roka
Foto: Jaka Vinšek/BOBO

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje