Volilci bodo podporo kandidatnim listam lahko oddali brez pogoja PCT

Slovenija 16. Feb 202219:21 > 19:37 3 komentarji
Covid-19
Žiga Živulović jr./BOBO

Volilcem ob oddaji podpore kandidatnim listam na upravnih enotah ne bo treba izpolnjevati pogoja PCT. Tako je na dopisni seji odločila vlada s spremembo dopolnitve odloka o izpolnjevanju pogoja PCT.

Sprememba odloka o začasnih ukrepih za preprečevanje okužb s koronavirusom dopolnjuje odlok tako, da določa, da pogoja PCT ni treba izpolnjevati volilcem na upravni enoti pri oddaji podpore za kandidatne liste za volitve poslancev v državni zbor.

Redne volitve poslank in poslancev v državni zbor bodo v nedeljo, 24. aprila 2022, roki za opravila, ki so potrebna za izvedbo volitev v državni zbor, pa so v skladu s tem začeli teči minuli ponedeljek. Od tega dne dalje bodo volilci lahko ob spoštovanju ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa na upravnih enotah oddali podporo kandidatnim listam, so zapisali v sporočilu po seji vlade.

Volilkam in volilcem se za oddajo podpor ne bo treba naročiti za obisk upravne enote, glede na naravo tega opravila, ki je eno od volilnih opravil, pa je mogoče opravičiti izjemo, da se za to volilno opravilo na upravnih enotah izpolnjevanje pogoja PCT ne zahteva, je odločitev pojasnila vlada. Mora pa volilka oziroma volilec spoštovati vse druge zdravstvene ukrepe za omejevanje širjenja okužb, in sicer nositi ustrezno obrazno masko, si razkuževati roke in upoštevati razdaljo.

Kakšna so pravila?

Predsednik države Borut Pahor je redne državnozborske volitve razpisal za 24. april. Roki za izvedbo volilnih opravil pa so začeli teči 14. februarja. Od ponedeljka lahko politične stranke določajo svoje kandidatne liste in vlagajo kandidature. Kandidate za poslance lahko predlagajo politične stranke in volivci.

Politična stranka lahko vloži listo kandidatov v vsaki volilni enoti, če jo podprejo najmanj trije poslanci, oziroma v posamezni volilni enoti s podpisi najmanj 100 volilcev. Če pa želi kandidatno listo vložiti skupina volilcev, mora njeno kandidatno listo v posamezni volilni enoti s podpisi podpreti najmanj tisoč volilcev. Volilci bodo imeli prav tako od ponedeljka že možnost, da s podpisi izrazijo podporo posameznim listam za vložitev kandidature. To lahko storijo na upravnih enotah, ki bodo v ta namen predvidoma odprle posebna okenca, volilcem pa se za obisk upravne enote ne bo treba naročiti.

Tiste stranke in liste, ki bodo želele vstopiti v volilno tekmo, lahko to storijo do 24. marca do polnoči, ko se izteče rok za vložitev kandidatnih list. Še prej, do 9. marca, pa morajo organizatorji volilne kampanje odpreti posebne transakcijske račune, s katerih bodo poravnavali vse stroške volilne kampanje. Ta bo uradno stekla 24. marca.

Vlada je na seji prav tako sprejela odlok, s katerim je podaljšala veljavnost začasnih ukrepov na upravnih enotah, ki so v veljavi zaradi epidemije covida-19. Tako je med drugim omejena možnost vlaganja določenih vlog, določena obveznost predhodnega naročanja in omogočeno vlaganje elektronskih vlog brez varnega elektronskega podpisa. Odlok bo začel veljati v soboto in bo veljal tri mesece.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje