Pahor pojasnil, komu bo podelil mandat

N1 video 09. Feb 202207:47 > 23. Feb 2022 08:10 5 komentarjev

Predsednik republike Borut Pahor je podpisal odlok o razpisu rednih državnozborskih volitev. Volitve bodo v nedeljo, 24. aprila, roki za volilna opravila pa bodo začeli teči 14. februarja. Mandat bo podelil tisti kandidatki ali kandidatu, ki bo med poslankami in poslanci "užival potrebno, torej absolutno podporo". Vodje poslancev mu bodo morali predložiti podpise poslancev.

“Spoštovane državljanke in državljani, danes sem na podlagi ustave in zakona o volitvah v državni zbor podpisal odlok o razpisu rednih volitev v državni zbor. Odlok bo objavljen v uradnem listu danes, 9. februarja. Redne volitve poslank in poslancev v državni zbor bodo potekale v nedeljo, 24. aprila,” je dejal predsednik države Borut Pahor.

Spomnil je, da je bil prvi možni datum za izvedbo rednih parlamentarnih volitev v nedeljo, 24. aprila, zadnji pa 5. junija.

Da bo parlamentarne volitve razpisal za 24. april, se je Pahor odločil na začetku novembra lani po posvetu s poslanskimi skupinami. Ob nekaterih pomislekih zaradi epidemioloških razmer so se strinjali, da je omenjeni datum najboljša izbira.

Žiga Živulović jr./BOBO
Borut Pahor Borut Pahor
Žiga Živulović jr./BOBO
Borut Pahor Borut Pahor
Žiga Živulović jr./BOBO
Borut Pahor Borut Pahor
Žiga Živulović jr./BOBO
Borut Pahor Borut Pahor
Žiga Živulović jr./BOBO
Borut Pahor Borut Pahor
Žiga Živulović jr./BOBO
Borut Pahor Borut Pahor
Žiga Živulović jr./BOBO
Borut Pahor Borut Pahor
Žiga Živulović jr./BOBO

Mandat bo podelil tistemu, ki bo užival potrebno podporo

Pahor je dejal, da bo po volitvah mandat za sestavo vlade podelil tistemu kandidatu, ki bo imel zadostno podporo poslank in poslancev.

“Mandat za sestavo vlade bom po posvetih z vodji poslanskih skupin podelil tisti kandidatki oziroma kandidatu za predsednico vlade oziroma predsednika vlade, ki bo med poslankami in poslanci užival potrebno, torej absolutno podporo. 46 glasov ali več. Vodje poslanskih skupin bom prosil, da mi to podporo izkažejo s podpisi poslank in poslancev,” je dejal Pahor.

“Zavedam se, da to ni predpisana norma. Toda zlasti izkušnje po volitvah leta 2018 in 2020 napotujejo k običaju, da se potrebna podpora izkaže predsedniku države s podpisi poslank in poslancev,” je dodal.

V primeru, da po posvetih z vodji poslanskih skupin ne bo nedvoumne potrebne podpore poslank in poslancev kandidatu za mandatarja, bo priložnost za sestavo vlade Pahor zaupal prvaku stranke, ki bo relativna zmagovalka volitev. Poudaril je še, da je pred volitvami nujno odgovoriti na vprašanje, “ali naj koalicije strank, ki bodo na volitvah nastopile samostojno, pri odločitvi glede podelitve mandata za sestavo vlade razume kot seštevek poslanskih mandatov vseh strank, ki jo sestavljajo, ali ne.”

Pozval k visoki kulturi dialoga

Pred začetkom volilne kampanje je Pahor vse pozval k visoki ravni kulture dialoga in pozval, naj predvolilna soočenja ne bodo osredotočena na vprašanje, kdo bo s kom sodeloval.

“Politične, ideološke in druge razlike ter zlasti ton razprave v predvolilnih soočenjih naj nas razdvojijo le toliko, kolikor si lahko potem opomoremo kot skupnost,” je dejal.

Epidemiološke razmere bodo sicer krojile izvedbo letošnjih volitev, še vedno pa niso znana vsa pravila, ki bodo veljala za volilce, ki se bodo tik pred volitvami znašli v izolaciji zaradi okužbe z novim koronavirusom. Pahor je dodal, da trenutno v državi ni razglašena epidemija, ukrepi za omejitev širjenja virusa pa se sproščajo in ne zaostrujejo.

Odločitev DVK najkasneje 25 dni pred volitvami

Po posvetovanjih s predstavniki stroke in pristojnih institucij je DVK že sklenila, da bodo tisti, ki bodo zaradi tveganega stika v karanteni, kljub temu lahko prišli na volišče v rednem času njihovega dela, a ob doslednem upoštevanju zaščitnih ukrepov. Še vedno pa neznanka ostaja način glasovanja volilcev, ki bodo na dan volitev zaradi okužbe v izolaciji. Končno odločitev bo DVK po napovedih sprejela najpozneje 25 dni pred volitvami, nanjo pa bo vplivala aktualna epidemiološka slika. (STA)

Celotna novinarska konferenca Pahorja:

Prve redne volitve po letu 2008

Po podpisu odloka o razpisu volitev bodo 14. februarja začeli teči roki za volilna opravila. Tedaj bodo volilci s podpisi podpore že imeli priložnost izraziti podporo posameznim listam kandidatov, mogoče pa bo tudi že vlaganje kandidatur. Vsi, ki želijo vstopiti v volilno tekmo, jih morajo vložiti do 24. marca, ko bo stekla tudi uradna volilna kampanja.

Letošnje državnozborske volitve bodo devete v zgodovini samostojne države. Prve volitve v DZ so potekale leta 1992, medtem ko so bile prve večstrankarske volitve v takrat še skupščino SRS že dve leti prej. Na volitve leta 2011, 2014 in 2018 so se volilci odpravili predčasno. Tokratne volitve bodo tako prve redne po letu 2008.

Loading Poll...

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje