Von der Leyen za zdaj ostaja brez slovenske kandidatke, Golob o resorju širitve

Slovenija 16. Sep 202420:23 3 komentarji
Robert Golob
Robert Golob (Foto: Žiga Živulovič Jr./BOBO)

Čeprav je zaradi Slovenije za en teden preložila predstavitev svoje nove komisarske ekipe, na mizi predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen zaradi zapletov pri parlamentarnem zaslišanju Marte Kos v torek še ne bo imena slovenske kandidatke. A namigi premierja Roberta Goloba v pogovoru za nacionalno televizijo, da si Slovenija v prihodnji sestavi Evropske komisije lahko obeta resor za širitev EU, kažejo na to, da bi Slovenija svoj portfelj lahko dobila še pred potrditvijo komisarskega imena v Bruslju.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen bi morala kandidate za evropske komisarje in razrez resorjev v Evropskem parlamentu predstaviti že prejšnjo sredo, a se je zaradi nedokončanega postopka potrjevanja kandidature Marte Kos v Sloveniji odločila za preložitev predstavitve svoje nove komisarske ekipe.

Če je von der Leyen računala, da ji bo slovenska vlada po odstopu Tomaža Vesela do torka že uradno predlagala ime nove komisarske kandidatke, se zaradi zapletov pri zaslišanju Kos v državnem zboru to ne bo zgodilo. “Uradno pošiljanje potrjene kandidature brez nezavezujočega mnenja pristojnega odbora državnega zbora v tem trenutku ni predmet razprave,” so za N1 pojasnili v kabinetu predsednika vlade Roberta Goloba.

Na vprašanje N1, ali bodo predsednico Evropske komisije kljub nedokončanemu postopku vendarle obvestili o nominaciji slovenske kandidatke za komisarko, v premierjevem kabinetu niso odgovorili. Ali bo von der Leyen v torek predstavila celotno komisarsko ekipo vključno z imenom Kos ali bo zgolj navedla, kateri portfelj bo pripadel naši državi, še ni jasno.

Marta Kos (Foto: Žiga Živulović Jr./BOBO)

Premier namignil, za kateri resor se poteguje Slovenija

Premier Golob je v nocojšnjem pogovoru za Televizijo Slovenija sicer namignil, da si Slovenija v skladu z napovedmi lahko obeta resor za širitev EU. “Resor, za katerega se mi potegujemo, je ravno ta, kako zagotoviti stabilnost in mir v naši neposredni soseščini, pa tudi širše. In kako prispevati k temu, da bo evropska ideja v resnici pomagala, da se stabilizira tako Zahodni Balkan kot Vzhodna Evropa,” je dejal predsednik vlade.

Njegove izjave kažejo, da bi Slovenija resor lahko dobila še pred potrditvijo komisarskega imena v Bruslju. Vlada je Kos za evropsko komisarko nominirala prejšnji ponedeljek. V koaliciji so si prizadevali, da bi postopek potrjevanja njene kandidature pospešili in ime komisarske kandidatke čim prej uradno poslali v Bruselj, a jim je načrte prekrižal predsednik parlamentarnega odbora za zadeve EU iz vrst SDS Franc Breznik.

Ta namreč vztraja, da zaslišanja Kos pred pristojnim odborom ne bo, dokler mu vlada ne posreduje pisma, v katerem naj bi von der Leyen od premierja Goloba zahtevala zamenjavo Vesela s kandidatko. V koaliciji so sicer že zahtevali sklic nujne seje odbora, vendar pa se bo 14-dnevni rok, na katerega je v tem primeru po poslovniku državnega zbora vezan Breznik, iztekel šele prihodnji teden.

Franc Breznik in Žan Mahnič (Foto: Žiga Živulovič Jr./Bobo)

Poslanec SDS je naslednjo sejo odbora za evropske zadeve sklical za petek, na dnevnem redu pa za zdaj ni predstavitve Marte Kos za evropsko komisarko. Koalicijski poslanci so sicer v ponedeljek vložili predlog za širitev dnevnega reda seje, a Breznik še ne razkriva, ali bo pristal na zaslišanje komisarske kandidatke.

Mnenje odbora o kandidaturi Kos sicer ni zavezujoče, vendar pa vlada brez njega ne more potrditi kandidature Kos in predloga za njeno imenovanje poslati v Bruselj. Se pa postavlja vprašanje, ali bo von der Leyen v luči hitre zamenjave francoskega komisarskega kandidata in številnih preglavic pri sestavljanju komisije vodjem političnih skupin Evropskega parlamenta v torek sploh predstavila imena kandidatov za evropske komisarje ter jim razdelila resorje.

Golob v torek s koalicijskimi partnerji o imenu novega obrambnega ministra

Predsednik vlade Robert Golob je v pogovoru za TVS dejal, da bo ime novega obrambnega ministra v torek predstavil koalicijskim partnerjem. Ob tem je poudaril, da je pri iskanju ministrskega kandidata dal prednost političnim obrazom in ne strokovnjakom.

“Odločil sem se, da bom pri iskanju kandidatov dal prednost političnim obrazom, zato ker verjamem, da sem se to naučil v dveh letih, da so ministri primarno politiki in morajo obvladati to obrt, medtem ko so strokovnjaki tisti, ki delajo na nižjih nivojih,” je dejal Golob. Na vprašanje, ali morda prihodnji obrambni minister prihaja iz poslanskih klopi Svobode, je odgovoril le: “Bomo videli.”

BONUS VIDEO:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje