Vračanje z Balkana: za vrnitev z zelenega območja dovolj že račun

Koronavirus 24. Jun 202109:04 > 11:18 0 komentarjev
Na mejnem prehodu
Mejni prehod Dragonja (Foto: Borut Živulović/BOBO)

Potem ko je vlada konec tedna uvedla še zeleni in oranžni seznam držav, na katerem so se znašle tudi med Slovenci priljubljene države na Balkanu, smo preverili, kaj je treba upoštevati, ko se v Slovenijo vračamo iz Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Srbije in Črne gore.

S soboto so se spremenili pogoji za vstop v Slovenijo. Po novem so države razdeljene na zeleni, oranžni, rdeči in temnordeči seznam, ki določa nekoliko prenovljena pravila za vrnitev v Slovenijo. Podrobneje smo pogledali, kaj to pomeni za vračanje iz posameznih balkanskih držav, saj ne gre le za priljubljene počitniške destinacije, temveč države, ki jih številni Slovenci obiskujejo, saj imajo tam sorodnike ali drugi dom.

Vzhodni del Hrvaške, Bosna in Hercegovina ter Srbija so na zelenem seznamu držav, na oranžnem pa Črna gora ter obalni in severni del Hrvaške.

Zelena območja: zadostujejo že računi iz hotela, kampa, trgovine …

Za vstop v Slovenijo iz držav na zelenem seznamu je treba na meji predložiti le dokazilo, da smo zadnjih pet dni dopusta zares bili na zelenem območju. Če smo bili na tem območju manj kot pet dni, je treba dokazilo predložiti za celotno obdobje, ki smo ga preživeli v tujini. Če potnik dokazila ne predloži, bodo zanj veljali pogoji, ki veljajo za potnike, ki prihajajo z območja na temnordečem seznamu.

Ko smo preverjali, katera dokazila so ob prehodu meje ustrezna, če smo bili na zelenem območju, so nas z ministrstva za notranje zadeve preusmerili na klicni center za informacije o novem koronavirusu (na telefonski številki 080 1404). Tam so nam pojasnili, da je za dokazilo dovolj račun iz hotela, kampa, trgovine, račun plačila takse ali cestnine, prijava bivanja.

Kot so še povedali, je dokazila treba predložiti na mejnih prehodih, dokazati pa je treba neprekinjeno bivanje na zelenem območju le za zadnjih pet dni dopusta, ne za vse dni. Ob več klicih na omenjeno številko nismo dobili natančnega odgovora, ali je dovolj zgolj en račun ali potrebujemo omenjenih dokazil več, ter da je od mejnega policista odvisno, kako strog bo pri ugotavljanju vašega zadrževanja na zelenem območju.

Oranžna območja: pripravite potrdilo o cepljenju, prebolelosti ali test

Za vrnitev v Slovenijo z oranžnih območij je ob negativnem PCR-testu, ki ni starejši od 72 ur, ali potrdilu o cepljenju ali potrdilu o prebolelosti, mogoče priložiti tudi negativni hitri test, ki ni starejši od 48 ur. Če potnik katerega od teh potrdil ne bo priložil, ga bodo napotili v karanteno na domu za deset dni.

Rdeča in temnordeča območja: brez karantene le cepljeni in prebolevniki

Za posameznike, ki v Slovenijo vstopajo iz držav na temnordečem in rdečem seznamu, velja, da morajo ob vstopu v Slovenijo predložiti potrdilo o cepljenju ali potrdilo o prebolelosti ali potrdilo o cepljenju za prebolevnike. Če potniki katerega od omenjenih potrdil ne bodo priložili, jih bodo po vstopu v Slovenijo napotili v karanteno na domu za deset dni. V karanteno na domu bodo morali tudi tisti, ki bodo priložili le negativni PCR-test, medtem ko s hitrim testom vstop ne bo dovoljen.

Karanteno lahko po petih dneh predčasno prekinemo

Posameznik, ki v Sloveniji nima prebivališča, bo v karanteno napoten na dejanski naslov, kjer bo nastanjen. Stroške, ki nastanejo v zvezi s prestajanjem karantene, posameznik krije sam. Če tuji državljan, ki v Sloveniji nima prebivališča, ne more izkazati naslova bivanja, kjer bo prestajal karanteno, se mu vstop v Slovenijo ne dovoli, če ni zagotovljenih ustreznih nastanitvenih kapacitet za izvajanje karantene. Osebo, ki namerava opravljati delo v Sloveniji, se v karanteno napoti na naslov, ki je naveden v potrdilu delodajalca, ki ga ob vstopu v Slovenijo predloži pri prestopu državne meje. Oseba lahko karanteno predčasno prekine z negativnim PCR-testom, ki ga sme opraviti najprej peti dan po napotitvi v karanteno na domu.

Zemljevid Evropske unije po barvah
Vlada RS

Hrvaška

Hrvaška je po novem obarvana zeleno in oranžno. Zelena je administrativna enota Panonska Hrvaška, medtem ko so oranžne administrativne enote Jadranska Hrvaška, Mesto Zagreb in Severna Hrvaška.

To pomeni, da je ob vstopu v Slovenijo z zelenih območij Hrvaške treba predložiti dokazilo, da smo se zadnjih pet dni dopusta zadrževali na zelenem območju. Ob vrnitvi v Slovenijo z oranžnih območij Hrvaške je treba predložiti negativni PCR- ali hitri test ali potrdilo o prebolelosti ali potrdilo o cepljenju ali potrdilo o cepljenju za prebolevnike, sicer bodo potnika napotili v karanteno na domu za deset dni.

Ko vstopamo na Hrvaško, lahko mejo prečkamo:

  • z negativnim PCR-testom, ki ne sme biti starejši od 72 ur
  • ali z negativnim hitrim testom, ki ne sme biti starejši od 48 ur (ter mora biti vključen na skupni evropski seznam hitrih antigenskih testov)
  • ali s potrdilom o cepljenju z drugim odmerkom cepiva oziroma potrdilom o preteku 14 dni od cepljenja s cepivom, ki potrebuje enkraten odmerek (Johnson & Johnson)
  • ali s potrdilom o cepljenju s prvim odmerkom cepiva Pfizerja, Moderne, Gamaleye (v obdobju od 22. do 42. dneva prejema cepiva) ali AstraZenece (v obdobju od 22. do 84. dneva prejema cepiva)
  • ali s potrdilom o pozitivnem PCR- ali hitrem testu, ki potrjuje, da je oseba prebolela okužbo s koronavirusom (test je bil opravljen pred največ 180 dnevi, a je starejši od 11 dni od datuma prihoda na mejni prehod) ali z zdravniškim potrdilom o preboleli bolezni
  • ali z opravljenim PCR- ali hitrim testom takoj po prihodu na Hrvaško (na lastne stroške) ob obveznosti samoizolacije do prejema izvida testa
  • ali brez negativnega testa in samoizolacije, če je oseba prebolela covid-19 (in ima zdravniško potrdilo ali pozitiven PCR- oziroma hitri test) in je bila po okrevanju cepljena z vsaj enim odmerkom cepiva (velja do obdobja šestih mesecev po cepljenju)

Za omejitve vstopa na Hrvaško iz Slovenije velja tudi nekaj izjem. Brez testov ali samoizolacije lahko mejo v spremstvu staršev ali z njihovim pooblastilom v spremstvu družinskih članov prečkajo otroci, mlajši od 12 let, pa tudi potniki v tranzitu in osebe, ki potujejo iz nujnih in dokazljivih družinskih ali poslovnih razlogov.

Preden se boste odpravili na Hrvaško, je priporočljivo, da izpolnite obrazec za Hrvaško, sicer boste morali to storiti na meji, kar vam bo vzelo več časa.

Bosna in Hercegovina

Bosna in Hercegovina je obarvana zeleno. To pomeni, da mora posameznik ob vstopu v Slovenijo predložiti dokazilo, da se je zadnjih pet dni dopusta zadrževal na zelenem območju.

Ko vstopamo v Bosno in Hercegovino, lahko mejo prečkamo:

  • z negativnim PCR- ali hitrim testom, ki ni starejši od 48 ur, če prihajamo iz držav Evropske unije, oziroma ni starejši od 72 ur, če vstopamo iz drugih držav
  • ali s potrdilom o cepljenju z drugim odmerkom, ki mora biti starejše od 14 dni, oziroma potrdilom o cepljenju s prvim odmerkom, če je za cepivo določen le en odmerek
  • ali s potrdilom zdravnika, da je posameznik prebolel covid-19, ki mora biti starejše od 14 dni, a ne starejše od 180 dni

Tudi za omejitve vstopa v Bosno in Hercegovino veljajo nekatere izjeme, med njimi so mlajši od sedem let v spremstvu staršev, pa mladoletniki, katerih starš ima bosansko državljanstvo, ali tujci, poročeni z osebo, ki ima bosansko državljanstvo.

Srbija

Tudi Srbija je obarvana zeleno. To pomeni, da mora posameznik ob vstopu v Slovenijo predložiti dokazilo, da se je zadnjih pet dni dopusta zadrževal na zelenem območju.

Ko vstopamo v Srbijo, lahko mejo prečkamo:

  • z negativnim PCR- ali hitrim testom, ki ni starejši od 48 ur in ga je izdal referenčni laboratorij države, iz katere tujec prihaja oziroma iz katere vstopa v Republiko Srbijo
  • ali s potrdilom o cepljenju z dvema odmerkoma cepiva oziroma z enim odmerkom v primeru cepiva proizvajalca AstraZeneca in proizvajalca Johnson & Johnson, če je minilo najmanj 14 dni od prvega cepljenja
  • ali s potrdilom, da je posameznik prebolel covid-19 v zadnjih 180 dneh oziroma da je preteklo največ osem mesecev od okužbe z virusom in je posameznik prejel vsaj en odmerek cepiva

Za omejitve vstopa v Srbijo veljajo tudi nekatere izjeme, ki so dostopne na tej povezavi, med njimi so otroci, mlajši od 15 let, v spremstvu ožjih družinskih članov, pa tuji državljani, ki imajo v Srbiji stalno ali začasno prebivališče.

Črna gora

Črna gora je obarvana z oranžno barvo. To pomeni, da je treba ob vrnitvi v Slovenijo predložiti negativni PCR- ali hitri test ali potrdilo o prebolelosti ali potrdilo o cepljenju ali potrdilo o cepljenju za prebolevnike, sicer bo potniku odrejena karantena na domu za deset dni.

Ko vstopamo v Črno goro, lahko mejo prečkamo:

  • brez omejitev oziroma brez dodatnih pogojev

 

Pred potovanjem se je priporočljivo o omejitvah še enkrat pozanimati

Pred potovanjem v tujino in vrnitvijo v Slovenijo je priporočljivo preučiti preglednico informacij o pogojih vstopa v posamezno državo ter uporabiti aplikacijo za vstop v Slovenijo. Pogoji za vstop in izstop se namreč spreminjajo. Med bivanjem v tujini je treba upoštevati vse epidemiološke ukrepe, ki veljajo v državi, v katero potujete. Omejitve za prečkanje meje so drugačne tudi, ko prečkamo mejo le v tranzitu – večinoma je prečkanje meje brez dokazil in potrdil omogočeno za 12 ur, je pa to pred odhodom priporočljivo preveriti.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!