Vročina: ozračje je izredno nestabilno, nevihte lahko postanejo silovita neurja

Slovenija 11. Jul 202310:33 1 komentar
strela, nevihta
Uroš Kokol/N1

Slovenijo je v zadnjih dneh zajel drugi vročinski val letos. Živo srebro se bo vse do srede gibalo nad 30 stopinj Celzija. A vročino bodo prekinile nevihte, ponekod že danes. Nevihtne celice se bodo začele razvijati v Avstriji in bodo potovale proti jugovzhodu. "Izredno nestabilno ozračje bo omogočalo razvoj močnejših neviht, ki bodo lahko lokalno prerasla v silovita neurja," opozarjajo na spletni strani Neurje.si.

Slovenijo je v zadnjih dneh zajel drugi vročinski val, ki bo postregel s temperaturami do 35 stopinj Celzija. V ponedeljek so najvišje dnevne temperature sicer izmerili na merilni postaji Osilnica (35,1 stopinje Celzija) in na Biljah ter Podnanosu (35 stopinj Celzija).

Vročine pa še ni konec, saj lahko vrhunec po napovedih vremenoslovcev doseže danes ali v sredo.

Tudi danes se bo živo srebro povzpelo do 35 stopinj, bo pa za nekaj prijetnega piša skrbel jugozahodni veter. Popoldne pa lahko nastanejo močnejša neurja. Nevihtne celice se bodo začele razvijati v Avstriji in bodo potovale proti jugovzhodu.

“Tako kot včeraj se lahko tudi danes kakšna posamezna nevihta preko meje preseli na našo stran, zato svetujemo spremljanje radarske animacije v popoldanskih urah. V naši okolici bo namreč danes, kakor tudi v prihodnjih dneh, izredno nestabilno ozračje, kar bo omogočalo razvoj močnejših neviht, ki bodo lokalno lahko prerasla v silovita neurja,” opozarja Neurje.si.

V ponedeljek so na Agenciji za okolje RS (Arso) opozorili, da bodo jutranje temperature iz dneva v dan višje in predvsem v sredo in četrtek se ponekod ne bodo spustile pod 20 stopinj Celzija. Dnevi in popoldnevi bodo do sredine tedna po nižinah zelo toplotno obremenjeni, zato je Arso izdal opozorilo.

Prvemu delu tega vročinskega vala v drugi polovici tedna sledijo padavine. V noči na četrtek bo namreč območje Alp dosegel nekoliko hladnejši in vlažen atlantski zrak. “Meja z vročim afriško-sredozemskim zrakom bo v četrtek potekala prav prek Slovenije, zato se bo povečala možnost nastanka močnejših krajevnih neviht in neurij,” so opozorili meteorologi.

Tudi na Neurju.si opozarjajo, da se bo v sredo in v četrtek nevihtna aktivnost le še povečala. Ob stičišču dveh različnih zračnih mas pa lahko pričakujemo intenzivnejše vremensko dogajanje. Zaradi velike potencialne konvektivne energije ter ugodnega vetrovnega stržena v različnih plasteh ozračja lahko pričakujemo razvoj posameznih supeceličnih neviht,” so opozorili.

A občutne osvežitve tudi s tem prehodom fronte ne gre pričakovati, zaradi povečane vlage bo precej soparno. Temperature bodo sicer v petek ostale pod 30 stopinj Celzija.

Nato se bo konec tedna živo srebro ponovno povzpelo. Vročina se bo namreč od sobote naprej predvidoma spet stopnjevala in svoj vrhunec dosegla v prvi polovici prihodnjega tedna, ko lahko verjetno pričakujemo tudi temperature čez 35 stopinj Celzija. Julijski vročinski val pa bo torej ponekod trajal kar deset dni. Občutnejšo osvežitev pa lahko pričakujemo šele po 19. juliju.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje