Meteorologi svarijo: Julijski vročinski val bo ponekod trajal tudi 10 dni

Slovenija 10. Jul 202320:44 2 komentarja
Skok v vodo v Idrijski beli
BOBO

Slovenijo je zajel drugi vročinski val v letošnjem poletju, njegov vrhunec pa bomo dosegli v prvi polovici tedna, ko se bo živo srebro čez dan povzpelo do 35 stopinj Celzija. Čeprav se bo v četrtek povečala možnost nastanka močnejših krajevnih neviht in neurij, pa občutnejše svežine še ni pričakovati, so opozorili meteorologi agencije za okolje. Kljub krajši padavinski prekinitvi se bo vročina od sobote naprej spet stopnjevala. "Julijski vročinski val bo torej ponekod trajal kar okoli 10 dni," so opozorili meteorologi.

Slovenija je sredi drugega letošnjega vročinskega vala. V ponedeljek popoldne se je živo srebro marsikje po državi povzpelo prek 33 stopinj Celzija. Najvišje dnevne temperature so sicer izmerili na merilni postaji Osilnica (35,1 stopinje Celzija) in na Biljah ter Podnanosu (35 stopinj Celzija). Vročine pa s tem še ne bo konec, saj bo svoj vrhunec dosegla v torek in sredo.

V torek bo vreme pretežno jasno. Do vključno srede lahko tako po napovedih meteorologov Agencije RS za okolje (Arso) pričakujemo najvišje dnevne temperature od 31 do 35 stopinj Celzija. “Tudi jutranje temperature bodo iz dneva v dan višje in predvsem v sredo in četrtek se ponekod ne bodo spustile pod 20 stopinj Celzija,” so zapisali na Facebook strani. Ker bo do sredine tedna sredi dneva in popoldne po nižinah velika toplotna obremenitev, so na Arsu izdali opozorilo.

Kdaj govorimo o vročinskem valu?

O vročinskem valu govorimo takrat, ko povprečne temperature tri dni vztrajajo nad 24 stopinjami Celzija. Na Obali in na Goriškem je ta meja postavljena pri 26 stopinjah Celzija.

Zelo toplo je v zadnjih dneh tudi morje ob slovenski obali. Zjutraj je bila temperatura morja okoli 27 stopinj Celzija, v naslednjih dneh pa se bo samo še segrelo. Kot so za N1 pred dnevi pojasnili hidrologi Arsa, je morje za začetek julija nekoliko nadpovprečno toplo, ta trend pa se bo – tudi zaradi visokih temperatur – nadaljeval še v naslednjih dneh.

Vročinskemu valu bodo v drugi polovici tedna sledile padavine. V noči na četrtek bo namreč območje Alp dosegel nekoliko hladnejši in vlažen atlantski zrak. “Meja z vročim afriško-sredozemskim zrakom bo v četrtek potekala prav prek Slovenije, zato se bo povečala možnost nastanka močnejših krajevnih neviht in neurij,” so opozorili meteorologi. Občutnejše osvežitve pa s prihodom padavin sicer ni pričakovati, čeprav bodo dnevne temperature v četrtek in petek predvsem v severnem delu Slovenije najbrž ostale pod 30 stopinj Celzija. Zaradi povečanja zračne vlage pa bo precej soparno.

Visoke temperature pa ne bodo pojenjale. Vročina se bo namreč od sobote naprej predvidoma spet stopnjevala in svoj vrhunec dosegla v prvi polovici prihodnjega tedna, ko lahko verjetno pričakujemo tudi temperature čez 35 stopinj Celzija. “Julijski vročinski val bo torej ponekod trajal kar okoli 10 dni. Nekoliko izrazitejša osvežitev se sicer obeta po 19. juliju, a te napovedi zaradi časovne oddaljenosti niso povsem zanesljive,” so še zapisali na Facebook strani Arsa.

Priporočila NIJZ

Na škodljivo vročino ob visokih temperaturah opozarja tudi Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). Najbolj ogroženi so otroci, nosečnice, starejši in nekateri bolniki. Težave preprečimo tako, da se izogibamo vročini, hladimo prostore in sebe, se umaknemo v senco ali v klimatizirane trgovske centre in muzeje. “Obiščite starejše, preverite njihovo zdravstveno stanje, ponudite jim pijačo, najbolje po kozarčkih,” so še svetovali na nacionalnem inštitutu.

Prejšnji teden najtoplejši v zgodovini meritev

Prejšnji teden je bil najtoplejši v zgodovini meritev, je sporočila Svetovna meteorološka organizacija (WMO). Kot smo poročali, so rekordne izmerjene vrednosti pripisali podnebnim spremembam in zgodnji fazi el niña.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje