Vrtci v Ljubljani se vsaj še do septembra ne bodo podražili

Slovenija 14. Feb 202317:28 0 komentarjev
Vrtec
PROFIMEDIA

Ljubljanski župan Zoran Janković je na tedenski novinarski konferenci napovedal, da se vrtci v Ljubljani do septembra predvidoma ne bodo podražili. Dodal je, da bodo počakali, da se začnejo višje plače izplačevati, nato pa bodo ministrstvom poslali primerjavo stroškov v mesecu marcu v primerjavi z lanskim marcem.

Janković je prepričan, da mora država prevzeti financiranje zvišanja plač pomočnic vzgojiteljic. Prva seja mestnega sveta, na katero pa bi lahko uvrstili sklep o povišanju cen vrtcev, bo sredi marca. “Se pravi, da lahko višje cene teoretično uveljavimo za april, maj in junij, potem pa so tako in tako počitnice,” je na redni novinarski konferenci povedal župan. Dodal je, da večina staršev otroke poleti izpiše iz vrtca.

Spomnil je tudi na dogovor z ministrom za finance Klemnom Boštjančičem in ministrico za javno upravo Sanjo Ajanović Hovnik, da se bodo ob zvišanju plač spet sestali. Opozoril je tudi, da je povprečnina 700 evrov na prebivalca enaka v vseh občinah. “Vsi smo dobili isto povprečnino, pri čemer le del občin opravlja nujno potrebne dejavnosti, ki zahtevajo velik del proračuna,” je povedal.

Ob tem je naštel vrtce, za katere v Ljubljani letno skupaj s šolami namenijo tretjino proračuna, ter knjižnice in poklicno gasilsko brigado, saj za plače letno v knjižnicah namenijo 10 milijonov evrov, za plače gasilcev pa 6 milijonov. “Naš predlog ostaja, da se povprečnina razdeli na tri dele, glede na naloge, ki jih zakon predpisuje občini,” je spomnil Janković.

Preberite še: Tudi v Kranju bodo vrtci dražji: koliko več bodo morali plačevati starši?

Združenje mestnih občin izračunalo, da se bodo vrtci podražili za več kot 10 odstotkov

V ljubljanskih vrtcih imajo tudi več oddelkov z dodatnimi spremljevalci za otroke s posebnimi potrebami, ki jih ne plačuje država, saj ta plačuje le razvojne oddelke. Janković razume občine, ki so strošek povišanja plač v vrtcih že izračunale in na sejah mestnega sveta že potrdile zvišanje cen vrtcev. V Združenju mestnih občin so izračunali, da bo polna cena vrtca zaradi povišanja plač in omejitve cen energije višja za 14 do 17 odstotkov.

Preberite še: Obeta se prenova učnih načrtov od vrtcev do srednjih šol

Janković je ob tem pozval starše, naj otroke vpišejo v vrtec do 15. marca, kakor določa rok prijav. “Zagotavljam, da bodo vsi otroci, kjer ima vsaj en starš stalno bivanje v Ljubljani v zadnjih 15 mesecih, dobili vrtec,” je dejal.

Sledilo bo razporejanje v vrtce, konec aprila pa bodo vedeli, koliko otrok bo v prihodnjem šolskem letu obiskovalo vrtec. Ko bodo dobili te podatke, bo bolj jasno tudi glede cene vrtcev, naslednja seja mestnega sveta pa bo maja, je še povedal Janković.

Odbor za izobraževanje za celovit paket ukrepov pomoči občinam glede vrtcev

Odbor DZ za izobraževanje je danes na zahtevo NSi razpravljal o povišanju cen programov vrtcev zaradi dviga stroškov dela. Sprejel je sklep, s katerim vladi predlaga pripravo celovitega paketa ukrepov pomoči občinam, zasebnim vrtcem s koncesijo in z javno veljavnim programom, s katerim bi pokrili dvig stroškov dela, nastalih po 1. januarju.

Na nujni seji odbora za izobraževanje, znanost, šport in mladino je zahtevo v imenu predlagateljev pojasnila poslanka NSi Iva Dimic. V stranki menijo, da so podražitve vrtcev posledica neustreznega ukrepanja vlade ob vsesplošni draginji in dviga plač pomočnic vzgojiteljic, ki da je padel na pleča staršev in tako še dodatno obremenil družinske proračune.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!