Vsi otroci s posebnimi potrebami niso upravičeni do stalnega spremljevalca

Slovenija 08. Jul 202120:04 0 komentarjev
Otroci s spremljevalci
Žiga Živulovič jr./BOBO

Državni zbor se je na današnji seji seznanil s predlogom novele zakona o usmerjanju otrok s posebnimi potrebami, po katerem bi bili ti upravičeni do stalnega spremljevalca. Novela, ki jo je v parlamentarno proceduro vložila opozicijska LMŠ, na matičnem odboru ni dobila zadostne podpore, zato se njena zakonodajna pot neuspešno končuje.

Po veljavni zakonodaji so do stalnega spremljevalca upravičeni le težje in težko gibalno ovirani ter slepi otroci. Po zakonskem predlogu iz poslanske skupine LMŠ pa bi bili do stalnega spremljevalca upravičeni vsi otroci s posebnimi potrebami, ki ga potrebujejo za fizično ali drugačno pomoč v času šolanja.

Otroci z avtističnimi motnjami, dolgotrajno bolni, slabovidni in otroci s čustvenimi in vedenjskimi motnjami imajo sicer zdaj izjemoma možnost do začasnega spremljevalca. Ni pa nujno, da je ta vedno ista oseba, medtem ko je po mnenju Aljaža Kovačiča (LMŠ) za vzpostavitev medsebojnega zaupanja in navezanosti, kar je za otrokov razvoj ključno, pomembna prav stalnost.

Andrej Rajh (SAB) je izrazil razočaranje nad vlado in koalicijo, ki sta noveli odrekli podporo. Kritična je bila tudi Meira Hot (SD), po mnenju katere vladno stališče, da je treba pripraviti celovit zakonski predlog, ne prepriča. Glede tega je Željko Cigler (Levica) opozoril, da priprava zakona, ki bi prekinil kršitev ustavnih in zakonskih pravic otrok s posebnimi potrebami, traja že osem let.

otroci s spremeljevalci
Žiga Živulovič jr./BOBO

Čeprav novela ne rešuje vseh problemov na tem področju, si po besedah Branislava Rajića (NeP) zasluži podporo, saj gre za pomembno vprašanje družbene empatije. Tudi Franc Jurša (Desus) je pritrdil dobronamernosti novele, a po njegovi oceni težave niso tako enostavno rešljive, kot so se jih lotili v LMŠ, ampak je treba oblikovati sistemsko rešitev.

Po mnenju Dušana Šiška (SNS) je zakonski predlog LMŠ všečen, celo populističen, ni pa strokovno utemeljen, saj med drugim pozablja na pomanjkanje ustrezno usposobljenega kadra. Tudi Mojca Škrinjar (SDS) je ocenila, da se novela težav loteva na hitro in nepremišljeno. Po njenih besedah zgolj pravica do spremljevalca, ki pa nima potrebnega strokovnega znanja, ni dovolj.

Na ministrstvu pripravljajo sistemski zakonski predlog

Na vladi oziroma ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport so se strinjali, da je treba najti ustrezno rešitev, a hkrati ocenili, da predlog novele ne rešuje tega, kar bi želeli rešiti. Po navedbah državnega sekretarja Damirja Orehovca pripravljajo sistemski zakonski predlog, ki bo celovito uredil to področje.

Varuh človekovih pravic Peter Svetina pa je že pred časom pozdravil predlog in hkrati poudaril potrebo po sistemskem financiranju spremljevalcev in določitvi kriterijev upravičenosti do spremljevalca.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!