Z novimi boni lahko kupite učbenike, ne pa tudi barvic

Slovenija 19. Jul 202115:23 > 20. Jul 2021 08:51 1 komentar
učbenik, šola
Žiga Živulović jr./BOBO

Z novimi boni lahko v knjigarnah kupite tudi učbenike in delovne zvezke, ne pa tudi barvic, peresnic, radirk in ostalih šolskih potrebščin. V večini knjigarn pa so ob tem določili tudi minimalni znesek nakupa.

Del novega interventnega zakona za pomoč gospodarstvu so tudi novi boni. Če je bilo mogoče lanske bone unovčiti le pri ponudnikih turističnih namestitev, je nove bone (t. i. BON21) mogoče unovčiti tudi v restavracijah in barih, knjigarnah, muzejih, na koncertih, ob najemu športne opreme in ob obisku športnih klubov, ob ogledu razstav ter obisku zabaviščnih parkov in smučarskih centrov.

Bon za učbenike, ne pa tudi za svinčnike in peresnice

Na Finančni upravi (Furs) pojasnjujejo, da je mogoče nove bone unovčiti tudi za nakup učbenikov in delovnih zvezkov (pri ponudnikih z dejavnostjo SKD “Trgovina na drobno v specializiranih prodajalnah s knjigami”). Ni pa z njimi možno kupiti ostalih potrebščin (npr. svinčnike, radirke, peresnice itd.).

Na Fursu ob tem svetujejo, da pred nakupom o možnosti koriščenja bona ponudnika vprašate, če to omogoča.

Nove bone lahko upravičenci koristijo od petka dalje, do danes zjutraj pa je bilo po podatkih Fursa unovčenih že 9.177, še 5.835 jih je bilo rezerviranih. Največ bonov je bilo unovčenih s področja turizma (77 odstotkov), 16 odstotkov s področja gostinstva, 5 odstotkov s področja športa in 2 odstotka s področja kulture.

Barvice
Srdjan Živulović/BOBO

Ponudniki niso dolžni sprejemati bonov. Pri BON21 je dodatno predpisano, da ponudnik lahko določi najnižji možni znesek za koriščenje bona za posamezno opravljeno storitev.

Minimalni znesek pri nakupu v knjigarni

Od konca tega tedna, najkasneje pa od prihodnjega tedna, bo mogoče nove bone koristiti tudi v knjigarnah in papirnicah Mladinske knjige. Kot so povedali za N1, bo bone mogoče uveljaviti pri nakupu knjig, učbenikov in delovnih zvezkov, ne pa tudi za šolske potrebščine. Minimalni znesek nakupa knjig za bone je 50 evrov.

Sprva bo uveljavljanje bona možno le na šestih prodajnih mestih družbe (Knjigarna Konzorcij, Trubarjeva, Mestna knjigarna Maribor, Mestna knjigarna Novo mesto, Mestna knjigarna Celje in Dom knjige Koper), postopno pa bodo dodajali tudi nove trgovine.

Polnoletnim pripada bon v vrednosti 100 evrov, mladoletnim pa v v vrednosti 50 evrov. Za nove bone je država namenila 192,2 milijona evrov sredstev.

Nakup delovnih zvezkov, učbenikov in knjig z boni omogočajo tudi v poslovalnicah DZS. Pri njih minimalni znesek nakupa z boni znaša 20 evrov, prvi nakup pa so beležili danes zjutraj v poslovalnici v Ljubljani.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje