Za zaposlitev v vojski bo zadostovala osnovnošolska izobrazba

Slovenija 26. Jan 202315:58 1 komentar
Slovenska vojska
Borut Živulović/Bobo

Vlada je sprejela predlog novele zakona o službi v Slovenski vojski. Novela omogoča zaposlitve vojakov s končano osnovnošolsko izobrazbo. Vlada želi s tem povečati zanimanje za zaposlitev v vojski.

Vlada je na današnji seji sprejela predlog novele zakona o službi v Slovenski vojski (SV) in ga pošilja v DZ po skrajšanem postopku. Z možnostjo zaposlitve vojakov s končano osnovnošolsko izobrazbo želijo povečati zanimanje za zaposlitev v SV, so poročili po seji vlade.

Kot so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje, je predlog pripravljen zato, da bi se še povečalo zanimanje za zaposlitev v SV, hkrati pa novela sledi evropski direktivi glede delovnega časa v času povišane pripravljenosti.

Ob pogodbi o zaposlitvi tudi pogodba o izobraževanju

Temeljni cilj zakona je, da bi dodatno povečali zanimanje državljanov za zaposlitev v SV. Tako uvaja možnost zaposlitve vojakov s končano osnovno šolo ob pogoju, da posameznik ob sklenitvi pogodbe o zaposlitvi sklene tudi pogodbo o izobraževanju ob delu za pridobitev srednje poklicne oziroma srednje splošne ali srednje strokovne izobrazbe.

Predlog zakona ureja tudi posebnosti delovnega časa vojakov v času povišane pripravljenosti, ki predstavlja izjemo od delovnega časa. Ta je lahko enakomerno ali neenakomerno razporejen ne glede na določbe predpisov o časovnih omejitvah dnevne, tedenske ali mesečne delovne obveznosti.

Pri tem je posebej izključeno varstvo posameznih kategorij delavcev, ki po splošnih predpisih uživajo posebno varstvo. Varstvo se še vedno zagotavlja določenim kategorijam delavcev, ki jih predlog zakona posebej našteva, v času, ko veljajo izjemne okoliščine oziroma je uvedeno stanje povišane pripravljenosti, so zapisali v sporočilu za javnost.

Finančne posledice sprejema zakona bodo po ocenah znašale približno 65.000 evrov letno, in sicer za financiranje stroškov pridobitve srednje izobrazbe, ob predpostavki, da se bo v enem letu zaposlilo 50 kandidatov s končano osnovno šolo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje