Veljati začela novela zakona o nadzoru državne meje

Slovenija 27. Jul 202307:25 0 komentarjev
Profimedia

Z 59 glasovi za in nobenim proti so poslanci sprejeli novelo zakona o nadzoru državne meje, ki ustvarja pravno podlago za izplačilo odškodnin lastnikom zemljišč.

Veljati je začela novela zakona o nadzoru državne meje, ki glede izplačila odškodnin izenačuje lastnike obmejnih zemljišč, ustvarja pravno podlago za izplačilo odškodnin lastnikom zemljišč, ki so jih prečkale tehnične ovire, in ureja pravno podlago za vodenje evidenc izvedenih mejnih kontrol.

Novela zakona o nadzoru državne meje vzpostavlja podlago za izplačilo odškodnin lastnikom zemljišč, ki so jih prečkale tehnične ovire na južni meji, konkretno za tiste lastnike zemljišč, pri katerih služnost v javno korist še ni bila ustanovljena, a so imeli omejeno lastninsko pravico. Prav tako vzpostavlja pogoje za njihovo enakopravno obravnavo, je konec junija ob sprejemanju novele poudarila predsednica odbora DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo Terezija Novak.

Novela nadalje ureja tudi pravno podlago za vodenje evidenc izvedenih mejnih kontrol potnikov, v katerih se bodo hranili in obdelovali osebni podatki, je povzela Novak. Rok za shranjevanje teh podatkov se zaradi načela sorazmernosti skrajšuje s petih na dve leti.

Poslanci DZ so vladno novelo sprejeli z 59 glasovi za in nobenim glasom proti.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!