Z novelo zakona o nadzoru državne meje do lažjega odkrivanja prekrškov

Slovenija 28. Jun 202314:47 0 komentarjev
Mejni prehod
PU Koper

Poslanci državnega zbora so sprejeli novelo zakona o nadzoru državne meje, ki med drugim glede izplačila odškodnin izenačuje lastnike obmejnih zemljišč.

Poslanci državnega zbora so z 59 glasovi za in nobenim glasom proti sprejeli vladno novelo zakona o nadzoru državne meje, ki glede izplačila odškodnin izenačuje lastnike obmejnih zemljišč, ustvarja pravno podlago za izplačilo odškodnin lastnikom zemljišč, ki so jih prečkale tehnične ovire, in ureja pravno podlago za vodenje evidenc izvedenih mejnih kontrol.

Predsednica odbora DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo Terezija Novak je pojasnila, da novela zakona o nadzoru državne meje vzpostavlja podlago za izplačilo odškodnin lastnikom zemljišč, ki so jih prečkale tehnične ovire na južni meji, konkretno za tiste lastnike zemljišč, pri katerih služnost v javno korist še ni bila ustanovljena, a so imeli omejeno lastninsko pravico. Predlog vzpostavlja pogoje za njihovo enakopravno obravnavo.

Nadalje predlog novele ureja še pravno podlago za vodenje evidenc izvedenih mejnih kontrol potnikov, v katerih se bodo hranili in obdelovali osebni podatki, je povzela Novak. Rok za shranjevanje teh podatkov se zaradi načela sorazmernosti skrajšuje s petih na dve leti.

Novela dobrodošla tudi zaradi vstopa Hrvaške v schengen

Poslanka NSi Vida Čadonič Špelič je ocenila, da bo policija z evidenco učinkoviteje odkrivala in preiskovala prekrške in kazniva dejanja, povezana s prehodi oseb čez zunanjo schengensko mejo, kar je dobrodošlo posebej po vstopu Hrvaške v schengen, s čimer je bila ukinjena sistematična kontrola na kopenskih mejnih prehodih. Poslanka je pozdravila tudi rešitev, ki jih novela prinaša za lastnike zemljišč, in napovedala, da bodo zakon v poslanski skupini NSi podprli.

Podporo zakonu je v imenu poslanske skupine SD napovedal tudi Jonas Žnidaršič, ki meni, da je zakon dober in pragmatičen. Ocenil je, da je država zelo aktivna pri posodabljanju zakonodaje v smeri odgovornega ravnanja z osebnimi podatki in da se to krepi tudi na področju varnostnih aktivnosti.

Policija dodatne podatke iz evidence mejnih prehodov namreč potrebuje za učinkovito rekonstrukcijo okoliščin čezmejne kriminalitete, je poudarila poslanka Svobode Jožica Derganc. Spomnila je, da se je ograja na meji začela postavljati po tistem, ko Grčija in Turčija nista vzpostavili ustreznega nadzora nezakonitega prehajanja meja, zato je država z zakonom pooblastila policiste za uporabo zemljišč in vodnih površin za postavitev tehničnih in drugih ovir, ne glede na lastništvo. Zakonu je v imenu poslanske skupine Svoboda napovedala podporo.

Poslanec SDS Anton Šturbej je v zakonskem predlogu kritiziral skrajševanje roka za vodenje evidence na dve leti, a je napovedal, da poslanska skupina SDS zakonu ne bo nasprotovala.

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter.

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!