Zakaj je bila sobota v Ljubljani tako meglena?

Slovenija 22. Nov 202110:57 0 komentarjev
Megla
PROFIMEDIA

Sobota je bila za Ljubljančane zelo meglena in turobna. Če so se drugod po Sloveniji veselili jesenskega sonca, tega v Ljubljanski kotlini ni bilo na spregled. Zakaj je Ljubljana tako meglena, smo se pogovarjali z meteorologom Blažem Šterom z Agencije RS za okolje.

Sobota je bila za prebivalce Ljubljanske kotline v znamenju goste megle. Če smo še v dopoldanskih urah pričakovali in upali na razjasnitev, smo hitro ugotovili, da ne bo tako. Medtem ko so se v večjem delu Slovenije veselili sončne sobote, je gosta megla v Ljubljani vztrajala vse do nedelje zjutraj, ko se je v dopoldanskih urah končno razjasnilo in je tudi Ljubljančane pobožalo sonce. Celodnevne megle so bile v 70. in 80. letih pogostejše, še posebej novembra, prvega meseca, ko lahko nastane ta vremenski pojav.

Zakaj je bila v Ljubljani gosta megla?

Meteorolog Blaž Šter z Agencije RS za okolje (Arso) je pojasnil razlog za nastanek sobotne megle v Ljubljani. “V višinah se je zadrževal zelo topel zrak, pri tleh hladen. Nastala je inverzija, hladen zrak pa je ostal ujet v nižinah. Sonce, ki običajno razkroji meglo, pa je v drugi polovici novembra tako šibko, da ne more premešati hladnega zraka s toplejšim zato, da bi se razjasnilo,” je dejal za N1. V soboto je bilo sicer najtopleje na okoli 1000 metrih nadmorske višine, kjer so namerili 13 stopinj Celzija.

Na srečo je gosta megla vztrajala samo en dan. “V nedeljo je bilo nekoliko drugače, saj se je krepil jugozahodni veter, ki je dejansko malo premešal zračne mase. Ponekod po Ljubljani je tudi pihljalo. Čutilo se je, da gre za različno zračno maso od tiste, ki je vztrajala v preteklih treh dneh. Ravno zaradi tega se je megla hitreje razkrojila,” je še poudaril Šter.

Najbolj meglen južni del Ljubljanske kotline

Da Ljubljano pogosto prekrije megla, ni tako nenavaden vremenski pojav. Je pa megla, odvisno od lokacije, ponekod drugačna. “Jug Ljubljanske kotline je najbolj meglen oziroma je eden najbolj meglenih predelov Slovenije. Na tem območju je megla še posebej izrazita,” je povedal meteorolog. “V soboto je bilo denimo izven Ljubljanske kotline precej sončno in lepo in bi bilo za pobeg iz megle dovolj oditi le nekaj sto metrov višje,” je za N1 še dejal Šter.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!