Zaplet s Pohodom na Rožnik: obe strani za N1 pojasnili, kaj se je zgodilo

Slovenija 28. Maj 202413:49 2 komentarja
majske igre
Zaradi prireditve je bila v preteklih letih poškodovana zelenica (Foto: Majske igre)

Zavod za varstvo narave je predhodno soglasje za študentsko prireditev izdal na dan, ko naj bi se dogodek na Rožniku odvil. Toda do takrat so organizatorji dogodek že prestavili v dolino. Obe strani sta za N1 pojasnili, kaj se je zgodilo.

Zavod za varstvo narave (ZRSVN) je v zadnjih tednih pogosto tema novic, saj tam zaposleni strokovnjaki odločajo o pogojih za prireditve, ki potekajo v zavarovanih območjih. Mednje spada tudi Krajinski park Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib, zato so morali za soglasje prositi tudi organizatorji študentskega Pohoda na Rožnik, koncerta Magnifica in DM teka.

Kot smo poročali, so organizatorji študentskih Majskih iger tradicionalni Pohod na Rožnik letos prestavili v Rožno dolino, saj niso pravočasno prejeli predhodnega soglasja zavoda za varstvo narave za izvedbo prireditve, ki se je zadnjih 25 let odvijala na vrhu Rožnika. Na dan, ko je prireditev potekala, to je 22. maja, pa je zavod predhodno soglasje s pogoji izdal. Toda do takrat so prireditelji dogodek že prestavili v dolino.

“9. aprila smo zavod za varstvo narave prosili za sestanek, saj je bila v preteklih letih taka praksa. Sestanek je bil 23. aprila, ko so nam namignili, naj se niti ne trudimo z vlogo za soglasje, ker imajo dovolj časa, da postopek razvlečejo,” je dogajanje za N1 opisal Deni Cerovac, predsednik Študentskega sveta stanovalcev in vodja prireditve Majske igre.

Trditve o namigih na ZRSVN zavračajo in poudarjajo, da delujejo strokovno in so upoštevali vse zakonske roke. “Vloga za organizacijo Majskih iger na Rožniku je bila oddana 24. aprila, a ni bila popolna. Študentski svet stanovalcev jo je na naš poziv dopolnil 13. maja, 22. maja je bilo tudi izdano predhodno soglasje s pogoji,” so pojasnili časovnico. Rok, v katerem mora zavod izdati ali zavrniti soglasje, je 30 dni od vložitve popolne vloge, torej v tem primeru 30 dni od 13. maja.

Na ZRSVN so pojasnili še okoliščine drugih prireditev v krajinskem parku. “Za DM tek za ženske smo vlogo prejeli 3. aprila, stranka je bila 30. aprila pozvana, da se izreče o dejstvih, stranka je vlogo dopolnila in soglasje je bilo izdano 16. maja,” so opisali. “Postopek za Magnifica še poteka in ga ne moremo komentirati,” so dodali.

Problematična poteptana zelenica

Cerovac je dejal, da gre za prireditev, ki poteka že 26 let, zato obe strani točno vesta, za kaj gre, a da so argumenti ZRSVN vsako leto drugačni. Prav tako so morali vlogo letos dopolniti z dokumenti, ki v preteklih letih niso bili potrebni. “Recimo skica prizorišča, ki je bila lani v redu, letos ni bila dovolj, dopolniti smo jo morali z legendo,” je povedal Cerovac.

“V zadnjih letih so bili problem hrup, ki moti nočni mir živali, in težave zaradi nočne osvetlitve. Zato smo v lastni režiji iskali rešitve – zmanjšanje glasnosti zvočnikov na 85 odstotkov pridobljenega dovoljenja, prilagoditev postavitve začasnih objektov, ročno prenašanje tehničnega in gostinskega inventarja zunaj utrjenih poti …” našteva predstavnik študentov.

Po lanski prireditvi je bila močno poškodovana zelenica na jasi na Rožniku, zato je pred letošnjo izvedbo Majskih iger to kot problem izpostavil predstavnik ZRSVN na sestanku z organizatorji. “Lani smo na lastne stroške po prireditvi najeli podjetje, in to je v celoti obnovilo zelenico, ki je bila sicer načeta že pred našo prireditvijo, tako da smo jo dali nazaj v boljšem stanju, kot smo jo dobili,” je opisal Cerovac in dodal, da gre za isto jaso, na kateri potekajo sindikalne prireditve ob prazniku dela.

rožnik sindikat
Prvomajska sindikalna prireditev na Rožniku (Foto: Žiga Živulović, Bobo)

Cerovac je še dejal, da jim odobritev zavoda na dan prireditve ne pomaga, saj so morali oder in drugo opremo postaviti že več dni prej, zato se je dogodek, ki so ga preimenovali v ‘Odhod z Rožnika’, letos odvil v študentskem naselju v Rožni dolini. “Prihodnje leto bomo postopke začeli bistveno prej, da ne bo vpliva na dogodek, ki je naša 26-letna tradicija in unikat v Evropi,” je zatrdil Cerovac.

V sklopu Majskih iger poteka več kot 40 dogodkov. Danes se igre zaključujejo s koncertom na Kardeljevi ploščadi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje