Zaradi slabe napovedi ponoči kar dve evakuaciji: pomagali skavtom in tabornikom

Slovenija 26. Jul 202310:32 > 12:09 2 komentarja
Občina Kobarid/FACEBOOK

Čeprav ponoči ni bilo večjih vremenskih težav, so imeli pristojni polne roke dela – ne zaradi neviht, ampak zaradi preventivnih evakuacij. Najprej so z Bovškega evakuirali 35 belgijskih skavtov, nato pa še 53 italijanskih tabornikov iz kampa blizu Nadiže. Gre že za tretjo preventivno evakuacijo ta teden.

Čeprav je bilo v noči na sredo manj vremenskih nevšečnosti, so imeli gasilci na severnem Primorskem kar nekaj dela.

Zaradi slabe napovedi so morali evakuirati dve skupini. Okoli pol osmih zvečer je policija prejela klic z območja Bovškega. Poklical jih je vodja belgijskih skavtov in prosil za varno prenočišče večje skupine. Šlo je za 35 najstnikov, starih med 17 in 18. S pomočjo bovških gasilcev so jih preselili na varno v gasilski dom Bovec.

Nekaj pred polnočjo so za pomoč zaprosili še taborniki iz kampa v bližini Podbele, ki je blizu reke Nadiže. Šlo je za 37 mladih, starih med 9 in 16, in 17 spremljevalcev, starejših od 17 let. Bili so iz zamejstva, z območja Trsta in bližnjih naselij.

Akcija je stekla takoj po klicu na pomoč. Pri evakuaciji so pomagali gasilci PGD Kobarid, Breginj in Drežnica. Evakuirane so preselili v športno dvorano v Kobaridu, pri prevozu je pomagal tudi podžupan kobariške občine Marko Miklavič, so pred tem sporočili iz civilne zaščite severna Primorska. Po njihovih navedbah je bilo sicer evakuiranih 53 ljudi.

Dan po neurjih pristojne službe nadaljujejo sanacijo. V Čepovanu, ki ga je neurje precej prizadelo, gasilci prekrivajo poškodovane objekte in strehe. Na Predmeji v ajdovski občini so gasilci že v sredo s folijami prekrili ostrešja na poškodovanih stanovanjskih objektih, je sporočil namestnik poveljnika civilne zaščite Ajdovščina Matevž Brataševec.

Gre že za tretjo evakuacijo ta teden. Kot smo že pisali, so v noči na torek iz kampa v Bovcu evakuirali 33 otrok. Takrat je poveljnik civilne zaščite Bovec Edi Melinc pozval ljudi, naj spremljajo vremensko napoved in v teh dneh ne vedrijo pod milim nebom.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje