Po evakuaciji 33 otrok iz kampa v Bovcu poziv vsem: Ne vedrite pod milim nebom

Slovenija 25. Jul 202307:24 > 09:59 1 komentar
Podrto drevo
Žiga Živulović jr./BOBO (Fotografija je simbolična)

Nevihte so sinoči povzročile kar nekaj nevšečnosti. Med najbolj prizadetimi je severna Primorska, kjer je padala debela toča in poškodovala strehe, okna in avtomobile. Zaradi neurij so ponoči evakuirali 33 otrok iz kampa Lepena v Bovcu. Poveljnik civilne zaščite Bovec Edi Melinc je pozval ljudi, naj spremljajo vremensko napoved in v teh dneh ne vedrijo pod milim nebom. "Treba se je zavedati, da nevihte lahko hitro postanejo močne," je povedal. Na Goriškem so uničena številna polja, kmetijski objekti in mehanizacija.

Močna nevihtna celica, ki je k nam prišla iznad Furlanije – Julijske krajine, je v ponedeljek in v noči na torek povzročila kar nekaj nevšečnosti.

Tokrat je močno prizadeta severna Primorska. Zaradi neurja ponoči in danes zjutraj je bila prekinjena dobava električne energije na nekaterih območjih, so sporočili iz družbe Elektro Primorska. Brez električne energije je bilo 6.000 odjemalcev, največ na območju Tolmina, Idrije, na Cerkljanskem, v Kanalu ob Soči, na območju Nove Gorice in v Goriških brdih.

Večinoma se se prekinitve zgodile zaradi podrtega drevja na daljnovode in potrganih žic.

Na terenu so vse razpoložljive gasilske enote. Gasilci odstranjujejo drevesa z lokacij, kjer ogrožajo objekte ali prometno infrastrukturo, pokrivajo poškodovane strehe, črpajo meteorno vodo, sodelovali so pri evakuaciji otrok iz kampa Lepena v Bovcu.

Kot je za N1 povedal poveljnik civilne zaščite Bovec Edi Melinc, so okoli pol desetih zvečer preventivno evakuirali 33 otrok. “Šlo je za preventivno evakuacijo, otroke so s pomočjo gasilcev preselili v dom Klementa Juga.

Povedal je še, da je bilo stanje na Bovškem okoli devete ure zjutraj v mejah normale. Le močneje je deževalo, ponekod je padala toča. Melinc je ponovno pozval ljudi, naj ob slabi vremenski napovedi ne vedrijo pod milim nebom. “Treba se je zavedati, da nevihte lahko hitro postanejo močne,” je še povedal poveljnik bovške civilne zaščite in dodal, naj spremljajo vremensko napoved.

Močno prizadeta severna Primorska

Debela toča, ki je poškodovala strehe, okna in avtomobile, je padala predvsem v občinah Miren – Kostanjevica in Renče – Vogrsko.

Poškodovana so tudi polja, ponekod v celoti. Poškodovani so tudi kmetijski objekti in mehanizacija, je povedal Vasja Juretič iz Kmetijsko gozdarskega zavoda Nova Gorica.

Ponekod so neurja poškodovala tudi protitočno zaščito. Obseg škode na kmetijskih površinah je med 30 in 100 odstotki, marsikje pa so neurja poškodovala tudi kmetijske objekte in mehanizacijo, avtomobile in drugo premoženje. Najbolj prizadeta so območja ob meji z Italijo, je povedal Juretič.

Podrobneje bo škodo mogoče oceniti šele v prihodnjih dneh, je poudaril. “V prihodnjih dneh, ko se bo škoda pokazala v celoti, jo bomo podrobno popisali in podatke predali pristojnim institucijam,” je napovedal.

Zaskrbljujoče je po njegovem mnenju predvsem dejstvo, da je poškodovana tudi zaščitna infrastruktura, med drugim protitočna zaščita. “Ker so bili zračni tokovi tako močni, smo škodo torej utrpeli tudi na zaščitenih površinah, kar pomeni, da je zelo velika,” je dejal.

Upa, da bo država finančno pomagala tudi kmetovalcem brez zavarovanja, če so ti utrpeli škodo velikega obsega.

Neurje je pustošilo tudi na Celjskem. Najhuje je bilo v občinah Slovenske Konjice in Rogatec.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje