Zastaran primer Balkanski bojevnik po mnenju tožilstva uspeh

Slovenija 15. Feb 202418:39 3 komentarji
Sojenje v zadevi Balkanski bojevnik
Sojenje v zadevi Balkanski bojevnik leta 2011 (Foto: BOBO)

Na specializiranem državnem tožilstvu so se odzvali na poročanja o zastaranju odmevnega primera Balkanski bojevnik. Kot poudarjajo, je bil primer za deset obtoženih pravnomočno zaključen že v letu 2023, izrečene so tudi obsodilne sodbe z zapornimi kaznimi, ki so pravnomočne. Le za enega od obtoženih pregon ni več dovoljen, so navedli.

Spomnili so, da so bile obsodilne sodbe na podlagi priznanja krivde obdolžencev izrečene v skladu s predlogom tožilstva, izrečene so bile tudi zaporne kazni, ki so jih obdolženi povečini že prestali. Dva med njimi krivde nista priznala. Za enega je bil ločeno zaključen kazenski postopek za eno kaznivo dejanje z obsodilno sodbo, za drugega pa je kazenski postopek zastaral oziroma pregon ni več dovoljen, so izpostavili v sporočilu. Trditve o dokončnem zastaranju zadeve pa označili kot napačne in zavajajoče.

Po mnenju specializiranega tožilstva v medijih “niso bila povzeta resnična dejstva” o obdolženemu, za katerega kazenski pregon ni več dovoljen. Spomnili so, da omenjeni na zadnjem sojenju dejanja ni priznal. Izrečena mu je bila oprostilna sodba, na katero so se na tožilstvu pritožili, višje sodišče je pritožbi ugodilo, oprostilno sodbo razveljavilo in vrnilo v ponovno sojenje na prvostopenjsko sodišče.

Do ponovnega sojenja pa ni prišlo zaradi določbe kazenskega zakonika, da mora biti novo sojenje po razveljavitvi zadeve s strani vrhovnega sodišča zaključeno v roku dveh let od razveljavitve pravnomočne sodbe. Kar se je v obravnavani zadevi zgodilo, so izpostavili.

Balkanski bojevnik
Sojenje v zadevi Balkanski bojevnik (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

“Ob dejstvu dvoletnega roka in izjemne obsežnosti zadeve Balkanski bojevnik, kjer je bilo zelo težko predvideti ali bo kazenski postopek v roku uspelo pripeljati do pravnomočne sodbe, so vsi obdolženi, razen dveh, krivdo priznali. Zadeva je torej za deset obdolženih pravnomočno zaključena že od 26. januarja 2023. Za enega pa konec oktobra 2023,” so opozorili.

Spomnili so še, da je bila v tej zadevi obtožba vložena zoper 17 oseb, pri čemer je bil pravnomočno zaključen kazenski postopek že v prvem sojenju zoper štiri osebe. Izrečene so jim bile tudi večletne zaporne kazni, ki so bile po pritožbi tožilstva zvišane, in sicer je sodišče trem prisodilo vsakemu po 15 let zapora, enemu pa osem let. Vse zaporne kazni so že pravnomočne in prestane.

“Glede na navedeno torej ne drži, da je zadeva Balkanski bojevnik dokončno zastarala, saj do zastaranja za 11 obdolženih nikoli ni prišlo,” so poudarili na tožilstvu, kjer primer Balkanskega bojevnika ocenjujejo za tožilski uspeh.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje