Zavarovalnice o zamrznitvi premije dopolnilnega zavarovanja: “Imamo izgube”

Slovenija 16. Jun 202317:59 4 komentarji
rentgen, zdravstvo, zdravnik
Profimedia

Potem ko je upravno sodišče zavrglo tožbe treh zavarovalnic, ki ponujajo dopolnilno zdravstveno zavarovanje, te opozarjajo na izgubo ob zamrznitvi premije dopolnilnega zavarovanja.

Zavarovalnice, ki ponujajo dopolnilno zdravstveno zavarovanje, po predlaganem zamiku preoblikovanja dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja opozarjajo na izgube, ki jih beležijo zaradi zamrznitve višine premije dopolnilnega zavarovanja. Generali se je ob tem po odločitvi upravnega sodišča obrnil na vrhovno sodišče.

Upravno sodišče je namreč zavrglo tožbe vseh treh zavarovalnic, Generalija, Triglava in Vzajemne, zoper uredbo o določitvi najvišje premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

Vlada je namreč sredi aprila izdala uredbo, s katero je določila najvišjo ceno premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja pri 35,67 evra, potem ko je zavarovalnica Generali napovedala dvig mesečne premije za dopolnilno zdravstveno zavarovanje za več kot 30 odstotkov. Zatem sta tudi drugi dve zavarovalnici, Triglav in Vzajemna, napovedali možnost dviga premije.

Uredba je sledila vložitvi novele zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki predvideva ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in njegov prenos v obvezno. Na nedavni seji je odbor DZ za zdravstvo sprejel dopolnilo, ki bi zamaknil začetek izvajanja zakona s 1. septembra letos na 1. januar 2024.

Na zadnje dogajanje so se odzvali v treh zavarovalnicah, ki ponujajo dopolnilno zdravstveno zavarovanje. V Vzajemni bodo najprej preučili sprejeta dopolnila k noveli zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. Če bodo zaznali kakršnekoli nedoslednosti, bodo predloge za izboljšave zakona, ki bi bili v korist zavarovancev in vseh uporabnikov zdravstvenih storitev, posredovali poslancem.

Vlada ukinja dopolnilno zdravstveno zavarovanje
BOBO

Če bo premija ostala v skladu z veljavno uredbo, v Vzajemni ocenjujejo, da bi leto 2023 zaključili z več kot 33 milijoni evrov izgube na dopolnilnem zdravstvenem zavarovanju, kar ogroža tudi stabilnost financiranja zdravstva. Zato si v Vzajemni želijo, da bi bila novela zakona sprejeta čim prej, saj veljavnost uredbe Vzajemni povzroča poslovno škodo v višini približno osem milijonov evrov na mesec.

V dialogu s predstavniki vlade, DZ in drugimi deležniki bodo poskušali najti rešitve, ki ne bodo zahtevale reševanja sporov pred sodišči. “Če pa to ne bi bilo mogoče, mora Vzajemna kot dober gospodar in varuh interesov zavarovancev izkoristiti vsa pravna sredstva, ki so na voljo,” so zapisali.

Tudi v Generaliju ponovno izpostavljajo, da omejitev cen pri dopolnilnem zdravstvenem zavarovanju negativno vpliva na poslovanje celotne zavarovalnice, predvsem na rezultat dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Premija, ki je z uredbo omejena na 35,67 evra, namreč ne zadostuje za pokrivanje vseh obveznosti zavarovalnice, saj so se stroški zdravstvenih storitev zaradi višjih cen in tudi povečanega obsega v zadnjem času močno povišali.

Glede vladnih odločitev potekajo pravni postopki, so navedli. “Ker se v zvezi z ukrepi kontrole cen na področju dopolnilnega zavarovanja sodna praksa še ni izoblikovala, bo odločitev upravnega sodišča moralo preizkusiti še vrhovno sodišče, kamor smo podali pritožbo,” so pojasnili. Ob tem ne izključujejo, da bi se lahko obrnili tudi na ustavno sodišče.

Ob tem zagotavljajo, da bodo še naprej izpolnjevati svoje obveznosti do zavarovancev, ki imajo veljavno dopolnilno zdravstveno zavarovanje.

V Triglavu so spomnili, da so sredstva, s katerimi so od novembra 2022 do maja 2023 krili povečane odhodke, maja izčrpali. Z višjo premijo, ki so jo določili pri dobrih 45 evrih, bi ob sedaj znanih dejstvih zadoščalo za pokrivanje izvajanja dopolnilnega zavarovanja. Zaradi uredbe premijo zaračunava nižjo premijo, zaradi česar ustvarja izgubi.

Razliko bodo začeli pokrivati iz kapitala zavarovalnice. “Da bi v skladu z zavarovalniško zakonodajo tudi v prihodnje dosegala ustrezno kapitalsko trdnost, bo ta kapital morala nadomestiti. Znesek kapitala, ki ga bo potrebno nadomestiti, se s časom trajanja omenjene uredbe povečuje, zato podpiramo čimprejšnjo ukinitev doplačevanja k zdravstvenim storitvam in s tem prenehanje izvajanja prostovoljnega dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja,” so zapisali.

V Triglavu pri delovanju, ob dialogu z vlado in agencijo za zavarovalni nadzor, izvajajo vse potrebne aktivnosti za zaščito interesov svojih zavarovancev, delničarjev družbe in ostalih deležnikov, “pri čemer ostajamo največja zavarovalno-finančna skupina v regiji Adria, finančno močni in visoko kapitalizirani”.

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje