Vlada zamrznila višino premije za dopolnilno zdravstveno zavarovanje

Slovenija 14. Apr 202315:21 2 komentarja
Danijel Bešič Loredan o odtekanju denarja
Žiga Živulovič jr./BOBO

Vlada je z uredbo določila najvišjo premijo za dopolnilno zdravstveno zavarovanje na način, da mesečna premija za to zavarovanje ne sme presegati 35,67 evra. Najvišja cena je določena glede na trenutno najvišjo polno premijo na trgu dopolnilnih zdravstvenih zavarovanj.

Vlada je danes izdala uredbo, s katero je določila najvišjo ceno premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Mesečna premija tako ne sme presegati 35,67 evra, kot je trenutno najvišja polna premija na trgu dopolnilnih zavarovanj, so sporočili po današnji dopisni seji vlade.

Trenutno so mesečne premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja določene v višini med 34,50 evra in 35,67 evra brez popusta. Zavarovalnica Generali je s 1. majem 2023 napovedala dvig mesečne premije za dopolnilno zdravstveno zavarovanje za 10,39 evra oziroma več kot 30 odstotkov. Tudi drugi dve zavarovalnici, Triglav in Vzajemna, sta napovedali možnost dviga premije v naslednjih mesecih.

Z določbami zakona o kontroli cen je določeno, da vlada z uredbo določi ustrezne ukrepe kontrole cen, kadar gre za dejavnosti, v katerih ima posamezno podjetje ali nekaj podjetij monopolni položaj, pa so te dejavnosti nujne za zadovoljevanje potreb ljudi in organizacij.

Zaradi obveznosti države, da zagotavlja dopolnilno zdravstveno zavarovanje, ki predstavlja javni interes in je del socialne varnosti prebivalcev v skladu z zakonom o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, se je vlada v skladu z zakonom o kontroli cen odločila za ukrep v skladu s prvim odstavkom 9. člena in tako sprejela ukrep določitve najvišje cene, pri čemer podjetja ne smejo prodajati storitve nad to ceno, lahko pa pod njo.

Z določitvijo cene z uredbo se po navedbah ministrstva za zdravje zagotavlja “redna preskrba” s tem produktom, sicer bi se zaradi višine premije odrekli sklenitvi zavarovanja, saj bi bilo predrago za finančno šibkejši segment ljudi.

“Posledično bi sami krili doplačila neposredno ob koriščenju zdravstvenih storitev, kar bi zanje pomenilo še večjo finančno stisko, saj doplačila lahko znašajo tudi nekaj tisoč evrov v okviru bolnišničnega zdravljenja,” so zapisali v sporočilu za javnost.

Zamejitev cen bo predvidoma veljala do preoblikovanja zdravstvenega zavarovanja. Tega predvideva novela zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki jo je v parlamentarni postopek v torek vložila poslanska skupina Svoboda. Novela predvideva preoblikovanje dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja oz. uvedbo obveznega zdravstvenega prispevka. Za razliko od dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ki je prostovoljno, bi obvezni zdravstveni prispevek bili primorani plačevati vsi državljani, z izjemo tistih, ki so po zakonu že oproščeni plačila obveznega zdravstvenega zavarovanja, je bilo razumeti pojasnila ministra.

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je v četrtek izrazil tudi pripravljenost za dialog z zasebnimi zdravstvenimi zavarovalnicami, v dohodke katerih sicer posegata tako napovedana uredba kot omenjeni poslanski zakon.

Potem ko je parlamentarna skupina Gibanja Svoboda v zakonodajni postopek vložila predlog zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, smo v oddaji N1 STUDIO o vloženi noveli zakona soočili mnenja štirih parlamentarnih stranki.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje