Začelo se je zbiranje podpisov za višje pokojnine in evtanazijo

Slovenija 24. Apr 202307:53 9 komentarjev
starejši
Foto: PROFIMEDIA

Civilna iniciativa Glas upokojencev in društvo Srebrna nit začenjata napovedano zbiranje podpisov za dva predloga zakona: o izrednem zvišanju pokojnin in o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Da bi začeli zakonodajna postopka, morajo v šestdesetdnevnem roku za posamezen predlog zbrati 5 tisoč podpisov.

Danes se bo začelo zbiranje podpisov volivcev za vložitev predlogov zakonov o izrednem zvišanju pokojnin in o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Za višje pokojnine se zavzema civilna iniciativa Glas upokojencev, za možnost pomoči pri prostovoljnem končanju življenja pa Srebrna nit.

Glede na zakonski predlog civilne iniciative Glas upokojencev bi pokojnine, ki ne presegajo 1000 evrov, zvišali za 20 odstotkov, tiste do 1500 evrov bi bile višje za deset odstotkov, tiste nad 1500 evrov pa za pet odstotkov. Zakon bi veljal do sprejetja nove pokojninske reforme.

Zakonski predlog društva Srebrna nit pa omogoča pomoč pri prostovoljnem končanju življenja v skrajni stiski posameznika ob koncu življenja, ko mu ne moreta pomagati niti medicina niti paliativna oskrba.

evtanazija, zdravniki
PROFIMEDIA

Kaj prinaša predlog pomoči pri prostovoljnem končanju življenja?

Predlog izrecno odreka pomoč v primeru akutnih duševnih motenj, določa obvezno mnenje psihiatra o opravilni sposobnosti pacienta in psihiatrovo navzočnost pri sklepnem dejanju pomoči pri prostovoljnem končanju življenja.

Predvideno je, da bo potrebna notarska overovitev pacientove prošnje in informirane odločitve, za izdajo recepta za smrtonosno učinkovino pa je določena komisija RS za pomoč pri prostovoljnem končanju življenja. Pacienti se bodo lahko tudi vnaprej odrekli skrajševanju življenja, če si tega ne želijo.

Šestdesetdnevni rok za zbiranje podpisov se bo iztekel 22. junija.

Če bo pobudnikom v 60-dnevnem roku uspelo zbrati 5000 podpisov podpore pod posamezni predlog, bo predsednica državnega zbora po prejetju zakonskih predlogov z zadostnim številom podpisom obvestila poslance o začetku zakonodajnega postopka.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje