Zelena luč za priključitev Liste Franca Kanglerja k SDS

Slovenija 27. Mar 202321:04 5 komentarjev
Franc Kangler
Foto: Jure Banfi/Bobo

Kongres Liste Franca Kanglerja – Nove ljudske stranke Slovenije (NLS) je sprejel sklep o združitvi stranke s SDS, so sporočili iz NLS. V mariborskem mestnem svetu bosta imeli SDS in lista župana Saše Arsenoviča zdaj enako število svetnikov.

Predsednik stranke Franc Kangler je za časnik Večer pojasnil, da se bo z današnjo odločitvijo kongresa stranke sprožil postopek izbrisa NLS iz registra političnih strank, okrog 400 članov NLS pa bo avtomatično dobilo članstvo v SDS.

Sporazum o pridružitvi NLS k SDS sta Kangler in predsednik SDS Janez Janša podpisala 18. februarja na slavnostni akademiji v Mariboru. Po besedah Janše se s tem predvsem krepi njihov položaj v Mariboru in okolici. Tu je bila Kanglerjeva stranka na lokalnih volitvah uspešnejša kot SDS in je imela več predstavnikov v mariborskem mestnem svetu.

Po združitvi s Kanglerjevo NLS je SDS postala najmočnejša svetniška skupina v mariborskem mestnem svetu, poleg liste župana Saše Arsenoviča. Obe listi imata tako 12 glasov, Gibanje Svoboda jih ima 11.

Kangler je ob podpisu sporazuma o pridružitvi NLS potrdil, da bo verjetno kandidiral za predsednika mestnega odbora SDS v Mariboru. Tega zdaj vodi poslanec Dejan Kaloh, ki pa je kot kandidat za mariborskega župana na lanskih volitvah prejel le 4,27 odstotka glasov. Povedal je že, da ne bo kandidiral za nov mandat vodje mestnega odbora.

NLS je Kangler ustanovil leta 2016, po njegovem razhodu s Slovensko ljudsko stranko (SLS).

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje