Janša o združitvi z NLS: To bo politični dejavnik, mimo katerega se ne bo moglo

Slovenija 18. Feb 202318:23 > 19:13 11 komentarjev
podpis dogovora med Janezom Janšo in Francem Kanglerjem
SDS

Pred slavnostno akademijo sta predsednik SDS Janez Janša in predsednik Nove ljudske stranke Franc Kangler podpisala sporazum o združitvi NLS s SDS. Janša je izrazil prepričanje, da se morajo stranke, ki ne dosežejo praga za vstop v državni zbor, povezati.

V Mariboru je po zaključenem kongresu podmladka, ki je dobilo novo vodstvo, potekala še slavnostna akademija Slovenske demokratske stranke (SDS), na kateri je največja opozicijska stranka praznovala 34 let svojega obstoja. Podeljena so bila priznanja SDS za leto 2022, najvišje priznanje, diamantni znak SDS, je prejel dolgoletni vidni član, nekdanji minister in poslanec Vinko Gorenak, zbrane je nagovoril tudi Janez Janša. Maja bo minilo že 30 let, odkar vodi stranko.

Na dogodku se je SDS priključila Nova ljudska stranka (NLS) Franca Kanglerja, ta pa naj bi v kratkem tudi prevzel vodenje mariborskega odbora SDS, ki ga trenutno vodi poslanec Dejan Kaloh in mu mandat poteče v marcu, za novega pa ne bo kandidiral.  Uradno bo stranka pridružena SDS, ko bo to potrdil še kongres NLS.

Pred akademijo je pod vodstvom poslanca Anžeta Logarja zasedal tudi svet stranke, ki je sklep o združitvi sprejel soglasno.

Janša je pred podpisom sporazuma sporočil: “To bo politični dejavnik, mimo katerega se ne bo moglo.” “Prepričani smo, da se morajo stranke, ki ne dosežejo praga za vstop v državni zbor, povezati”, so njegove besede povzeli na profilu SDS na omrežju Twitter.

Da je povezovanje nujno, je na slavnostni akademiji povedal Kangler. “V danem trenutku je Slovenija v takšnem političnem krču, da je povezovanje nujno,” je rekel in dodal, da je vesel združitve s SDS. Stranki si bosta po njegovih besedah prizadevali za državo, v kateri bo za vsakega poskrbljeno. “Napočil je čas, da ponovno stopimo skupaj kot leta 1991,” je rekel.

podpis dogovora med Janezom Janšo in Francem Kanglerjem
SDS

Janša: V super volilnem letu smo povečali število poslancev in državnih svetnikov

Na slavnostni akademiji so se člani SDS spomnili nastanka predhodnic stranke. “Tudi v času največjih napadov, je bila naša stranka sposobna ravnanj, zaradi katerih smo obstali in nadaljevali pot,” je rekel Janša. “Z veliko odgovornostjo smo reševali covidno krizo, končali smo med gospodarskimi zmagovalci,” je rekel prvak stranke. Glede super volilnega leta, je Janša dejal, da so povečali število poslancev v državnem zboru in svetnikov v državnem svetu, kandidat Logar pa je na volitvah predsednika dosegel odlični rezultat.

Po tem so naredili oceno situacije in napak, je dejal Janša. Na pomisleke volilcev, da naj bi se glasovnice ponarejale, je odgovoril, da je SDS volitve nadzorovala, a so težave sistemske. “DVK, v kateri si levica od nekdaj prisvaja večino, ta opozorila in predloge vztrajno ignorira ali zavrača,” je dejal. Izpostavil je sistematično ukinjanje volišč v podeželskih volilnih okrajih in nadzor nad oddanimi glasovnicami na predčasnem glasovanju.

V ukinitvi muzeja slovenske osamosvojitve Janša vidi simbolno potezo. “Gre za napad na sam rezultat osamosvojitvenih prizadevanj, na samostojno Slovenijo,” je dejal.

“Ali ni absurdno, da se gibanje, ki povzema program radikalne levice, ki si izmišljuje nove birokratske ovire, ki viša davke in trošarine, ki lomasti po javnih medijih, ki odprto podkupuje sodnike, da se taka stranka sama poimenuje Gibanje svoboda,” je dejal Janša. Na navedbe Roberta Goloba izpred predsedniških volitev, da so “mračne sile”, je odvrnil s primerjavo z avstrijskimi svobodnjaki. “Oboji so naravnani proti slovensko,” je dodal.

“To je dobro za vse, za Slovenijo in še posebej za Maribor,” pa je Janša zaželel dobrodošlico Kanglerju.

O združevanju strank je sicer prvi poročal Večer, razlog za združitev pa naj bi bil tudi po informacijah N1 krepitev SDS v Mariboru, kjer je bila na lokalnih volitvah Kanglerjeva stranka bolj uspešna. Po združitvi bi SDS v mestnem svetu postala najmočnejša svetniška skupina, poleg liste župana Saše Arsenoviča. Obe listi bosta tako imeli 12 glasov, Gibanje Svoboda pa jih ima 11.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje