Znano, kdo bo v poslanskih klopeh zamenjal poslanko Svobode

Slovenija 17. Maj 202411:06 1 komentar
državni zbor
Foto: Matija Sušnik/DZ

Poslanko Svobode Monika Pekošak, ki je sredi marca odstopila iz osebnih razlogov, bo za preostanek mandata zamenjal Branko Zlobko.

Moniki Pekošak je konec aprila prenehal mandat poslanke Svobode, potem ko je odstop s funkcije napovedala sredi marca. Pekošak je kot razlog za odstop takrat navedla osebne razloge, po nekaterih informacijah pa naj bi se iz poslanskih klopi preselila na mesto svetovalke uprave v Darsu.

“Državna volilna komisija je 26. aprila 2024 prejela obvestilo državnega zbora, da je Moniki Pekošak prenehal poslanski mandat, ker je podala odstopno izjavo. V skladu z zakonom o volitvah v državni zbor v takem primeru postane poslanec za preostanek mandatne dobe tisti kandidat z iste liste kandidatov, ki bi bil izvoljen, če ne bi bil izvoljen poslanec, ki mu je prenehal mandat,” so pojasnili na DVK.

DVK je tako na podlagi izida volitev v državni zbor ugotovila, da bi bil, če z liste kandidatov Gibanja Svoboda ne bi bila izvoljena Pekošak, izvoljen nekdanji predsednik uprave Luke Koper Dimitrij Zadel, ki pa se je odpovedal pravici opravljanja funkcije poslanca. Naslednji kandidat, ki bi bil izvoljen v volilni enoti 4.000 Ljubljana Bežigrad, je Branko Zlobko, ki je v volilnem okraju 4001 Kočevje prejel 3.196 oziroma 35,74 odstotka glasov.

Zlobko je 16. maja 2024 sporočil, da sprejema mandat poslanca za preostanek mandatne dobe državnega zbora, zato je DVK na dopisni seji sprejela sklep in ga potrdila kot novega poslanca Svobode.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje