Znanstvena skupnost protestira ob objavi razpisa za direktorja ARRS

Slovenija 22. Feb 202215:16 > 15:25 0 komentarjev
Preverjanje prisotnosti virusa denga, ki ga prenašajo komarji
Profimedia

Znanstvena skupnost je po včerajšnji objavi razpisa za direktorja ARRS objavila protestno izjavo, s katero opozarja na neustrezno sprejemanje tako pomembnih odločitev. S peticijo zahtevajo, da se pred odločitvijo o novem direktorju vsi kandidati javno predstavijo.

“Slovenske raziskovalke in raziskovalci imamo dovolj sprejemanja pomembnih odločitev, ki ne temeljijo na argumentirani in odprti javni razpravi. Zato zahtevamo, da se pred odločitvijo upravnega odbora Javne agencije za raziskovalno dejavnost (ARRS) izvede javna predstavitev kandidatk in kandidatov ter njihovih vizij vodenja in razvoja agencije,” so predstavniki znanstvene skupnosti zapisali v sporočilu, ki je objavljeno na spletnem portalu Kvarkadabra.

Opozorili so, da želijo novi člani upravnega odbora ARRS nedavno izbranega v. d. direktorja agencije Mitjo Lainščaka “na hitro” predlagati vladi v imenovanje za poln mandat petih let.

Pod protestno izjavo so podpisani Koordinacija samostojnih raziskovalnih inštitutov Slovenije (KosRIS), Visokošolski sindikat Slovenije, Sindikalna konferenca visokega šolstva in znanosti pri SVIZ, Mlada akademija, predstavnik inštitutov, univerz in SAZU v UO ARRS dr. Janez Bonča, predstavnica sindikatov in GZS v UO ARRS dr. Marta Klanjšek Gunde, dr. Sašo Dolenc iz Kvarkadabre in dr. Urša Opara Krašovec, znanstvena svetnica na Fakulteti za elektrotehniko.

Včeraj je bil namreč objavljen javni razpis, ki bo odprt samo 14 dni, pa še to v času zimskih počitnic. Rok za prijavo je 7. marec.

Spomnimo, da je Lainščak prevzel vodenje agencije kot vršilec dolžnosti, potem ko je nekdanji direktor Robert Repnik zaradi zdravstvenih razlogov odšel. Lainščakovo imenovanje je dvignilo kar nekaj prahu.

Upravni odbor ARRS je namreč za v. d. direktorice predlagal Lidijo Tičar Padar, a se vlada s tem predlogom ni strinjala. Nato je vlada v upravnem odboru razrešila štiri člane, in sicer Emilijo Stojmenovo Duh, Tončka Kregarja, Jano Kolar in Justino Erčulj. Do izteka mandata 17. oktobra 2024 je v odbor imenovala Igorja Emrija, Gabrijelo Horvat, Fidela Krupića in Tino Tomažič. Upravni odbor v novi sestavi je nato potrdil Lainščaka, ki mu je prikimala tudi vlada.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!