Župan Janković ponavlja: Gradnje kanala C0 se ne da več ustaviti

Slovenija 28. Feb 202319:04 5 komentarjev
Zoran Janković, C0
Zoran Janković z zemljevidom kanala CO; N1

Ljubljanski župan Zoran Janković je ponovil, da imajo za gradnjo kanalizacijskega kanala C0 vsa pravnomočna gradbena dovoljenja ter da se projekta ne da več ustaviti.

Ljubljanski župan Zoran Janković je po ponedeljkovem protestu ponovil, da imajo za gradnjo kanalizacijskega kanala C0 vsa pravnomočna gradbena dovoljenja. Poudaril je, da se projekta ne da več ustaviti, pravnomočna gradbena dovoljenja pa je mestna občina dolžna izvesti, je povedal na današnji novinarski konferenci.

Janković je dejal, da sta bila ponedeljkova protest in čajanka korektna, saj ima vsak pravico, da pove svoje mnenje. “Če mestni svetnik Aleš Primc meni, da protesti lahko kaj spremenijo, se zelo moti,” pa je komentiral Primčevo napoved, da bodo protestirali pred vsako sejo mestnega sveta.

Prepričan je, da za projekt ni boljše rešitve. “Naredili smo vse, kar je možno, dobili vsa soglasja in pravnomočna gradbena dovoljenja,” je povedal. Ovrgel je tudi Primčeve trditve o nasilju nad domačini, ki ne morejo do svoje zemlje. “Inšpekcijski nadzor, ki ga je opravilo ministrstvo za notranje zadeve, ni navedel nobenih napak,” je pojasnil Janković.

Občina bo posameznike, ki so ovirali projekt, tožila

Na novinarsko vprašanje o besedah lastnika več zemljišč Braneta Grada na ponedeljkovem protestu, da na trasi čez Kleče nekaj metrov nima gradbenega dovoljenja, je Janković dejal, da to ne drži in da so na celotni trasi čez Kleče vsa gradbena dovoljenja pravnomočna. “Manjka le 140 metrov pri konjenikih v Tomačevem, to ni nobena skrivnost,” je ponovil. Znova je tudi napovedal, da bo občina stroške, ki bi jih posamezniki naredili z oviranjem projekta, iztožila na sodišču.

Opozoril je, da bo brez kanala C0 Slovenija vračala denar in plačevala kazen, ker v Ljubljani 98 odstotkov ljudi ne bo imelo kanalizacije, kot je predpisano. Trasa kanala je znana več let in ji do pred dvema letoma nihče ni oporekal, niti druge politične opcije, je povedal Janković. Dodal je, da občina s kanalom zapira 6400 greznic.

V načrtu gradnja ZD Jarše

Janković je danes odgovarjal tudi na vprašanje o investicijah v zdravstvu. Načrtujejo gradnjo Zdravstvenega doma (ZD) Jarše, a se je zataknilo pri sosedih, ki so na zemljišču z 11 parkirnimi mesti uveljavljali določbe iz zakona o vzpostavitvi etažne lastnine na določenih stavbah in o ugotavljanju pripadajočega zemljišča.

Po dogovoru o novih 19 parkirnih mestih naj bi do konca meseca zadržek umaknili. “Če se to zgodi v naslednjem tednu, dobimo gradbeno dovoljenje za Zdravstveni dom Jarše, kar pomeni, da gremo lahko aprila v razpis za izbor izvajalca in začnemo z gradnjo v mesecu avgustu,” je napovedal Janković. Dodal je da bo gradnja potekala od 13 do 15 mesecev.

Druga velika investicija bo gradnja enote ZD Ljubljana na Metelkovi. Načrtujejo, da bodo dokumente za gradbeno dovoljenje vložili konec leta in ga pridobili pred 1. majem 2024. Z gradnjo pa bodo začeli takoj po pridobitvi vseh dovoljenj. V tem mandatu načrtujejo tudi rušitev in gradnjo Zdravstvenega doma Rakovnik. “Kaj od tega bo realizirano pa je odvisno od pridobljenih gradbenih dovoljenj in pritožb,” je povedal Janković.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje