Na gradbišču kanala C0 napeto: varnostniki naj bi nekaterim vzeli telefone

Slovenija 17. Feb 202314:45 18 komentarjev
Gradnja kanala C0
Žiga Živulovič jr./BOBO

Zjutraj je bilo na gradbišču kanalizacijskega kanala C0 v Ljubljani zopet napeto. Po besedah enega izmed lastnikov zemljišč, ki gradnji nasprotujejo, so jih ob gradbenih strojih pričakali tudi varnostniki, ki naj bi nekaterim prisotnim odvzeli telefone in jim jih vrnili šele čez nekaj časa. Poleg tega naj bi varnostniki med prerivanjem tri osebe spravili na tla.

Na gradbišču kanalizacijskega kanala C0 je bilo zjutraj precej burno. Lastniki zemljišč so se znova zbrali ob delovišču, kjer pa jih je pričakala varnostna služba, ki je varovala gradbišče. Po besedah enega izmed lastnikov zemljišč, ki je želel zaradi svoje varnosti ostati neimenovan, je gradbišče varovalo okoli 30 varnostnikov.

Preberite še: Kanalizacija čez pitno vodo: ali je gradnja kanala C0 sporna?

Varnostniki naj bi tri osebe med prerivanjem “spravili na tla”, po besedah očividca pa naj bi nekaterim tudi odvzeli mobilne telefone in jim jih vrnili šele čez 15 minut. Prav tako prisotnim, z izjemo novinarskih ekip, naj ne bi dovolili fotografiranja. “Nimajo dovoljenja, da zapirajo pot, ki teče po naših zasebnih parcelah,” je dejal eden od lastnikov.

Gradnja kanala se sicer izvaja na zemljiščih v lasti Mestne občine Ljubljana (MOL) in na zemljiščih, pri katerih je MOL pridobila služnostno pravico izgradnje upravljanja in vzdrževanja povezovalnega kanala. “Mi imamo tam, kjer delamo zraven trase, podpisane pogodbe, plačane odškodnine za čas, ko izvajamo dela in dolžni smo nazaj vrniti v prvotno stanje,” je pred časom dejal župan Zoran Janković.

MOL je z večino lastnikov zemljišč sklenila pogodbe o uporabi zemljišča za potrebe delovnega pasu in jim na podlagi podpisanih pogodb tudi izplačala ocenjeno odškodnino. V ostalih primerih je pred pristojno upravno enoto vložila zahtevke za omejitev lastninske pravice za t. i. delovni pas za potrebe ureditve gradbišča in transportnih poti, upravna enota je izdala odločbe o začasni uporabi zemljišč. S tem je izvajalcu omogočena gradnja kanala, kot se trenutno izvaja na terenu, pojasnjujejo na občini.

Lastniki zemljišč, ki protestirajo, MOL pa jih s pomočjo policije odstranjuje z gradbišča, nimajo v lasti zemljišč, na katerih bo položen kanal C0, temveč zemljišča delovnega pasu, ki ga med gradnjo uporabljajo za transport. Eden od lastnikov Aleš Mrzel nam je dejal, da “svojo lastninsko pravico uporablja za to, da varuje čisto pitno vodo vseh prebivalcev Ljubljane.” Župan Janković je pred kratkim napovedal, da bodo tiste, ki projekt ovirajo, preganjali v okviru pravne države.

Gradnja kanala C0 Gradnja kanala C0
Žiga Živulovič jr./BOBO
Gradnja kanala C0 Gradnja kanala C0
Žiga Živulovič jr./BOBO
Gradnja kanala C0 Gradnja kanala C0
Žiga Živulovič jr./BOBO
Gradnja kanala C0 Gradnja kanala C0
Žiga Živulovič jr./BOBO

Kanal C0 bo povezal čistilna naprava Brod, ki jo bodo spremenili v zadrževalni bazen, z nadgrajeno čistilno napravo v Zalogu. Ta bo skrbela za odpadno vodo prebivalcev severozahodnega dela Ljubljane. Gradnja kanala je sporna, saj je trasa speljana čez vodonosnik, ki s pitno vodo oskrbuje velik del prestolnice.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje