40 dni od smrti Mahse Amini: v Iranu množični shodi, država uvaja sankcije

Svet 26. Okt 202215:08 0 komentarjev
Mahsa Amini
Christian Mang/REUTERS

Danes mineva 40 dni od smrti 22-letne Kurdinje Mahse Amini, ki je v Iranu sprožila niz množičnih protestov proti konservativnim oblastem. Iranske oblasti, ki proteste nasilno zatirajo, so danes uvedle sankcije proti osmim institucijam in 12 posameznikom iz Evropske unije. Med njimi so mediji, tudi nemški Deutsche Welle.

Danes mineva 40 dni od smrti 22-letne Mahse Amini, ki je umrla po aretaciji s strani iranske moralne policije. Oblasti so v mesto Sakez, kjer je živela Mahsa, napotile večje število pripadnikov posebnih policijskih enot, enako tudi v prestolnico Teheran ter v dve mesti na severu države, sklicujoč se na navedbe očividcev navaja tiskovna agencija Reuters.

Iranske varnostne sile so po navedbah očividcev prav tako streljale na ljudi, ki so se zbrali na pokopališču v Sakezu, še navaja Reuters. Iranska tiskovna agencija Fars je poročala, da se je v Sakezu zbralo približno dva tisoč ljudi, ki so skandirali “Ženska, življenje, svoboda”, enega od značilnih vzklikov protivladnih protestov

Na videoposnetkih, ki so jih na spletu objavili aktivisti in organizacije za človekove pravice, pa je videti več tisoč ljudi, ki se z avtomobili, motorji in peš premikajo po avtocesti, po poljih in celo čez reko, da bi se izognili cestnim zaporam in prišli do pokopališča. S tem so kljubovali poostrenim varnostnim ukrepom v Iranu, ki so jih oblasti uveljavile po smrti Amini in so del nasilnega zatrtja protivladnih protestov po državi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sankcije zoper Evropsko unijo

Iran je danes uvedel sankcije proti osmim institucijam in 12 posameznikom iz Evropske unije, tudi več medijem. Gre za povračilni ukrep Teherana zaradi sankcij, ki jih je povezava uvedla proti Iranu.

Iransko zunanje ministrstvo je pojasnilo, da sankcije poti institucijam in posameznikom v EU uvajajo zaradi njihove podpore terorističnim skupinam, spodbujanja nasilja ter povzročanja nemirov, nasilja in terorističnih dejanj v Iranu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na črni seznam so med drugim uvrstili Mednarodni odbor za iskanje pravice (ISJ), Mednarodno zvezo proti rasizmu in antisemitizmu (LICRA) ter izdaji nemškega spletnega portala Deutsche Welle in francoskega Radio France International v perzijščini. Sankcije je Teheran uvedel tudi proti več evropskim poslancem in politikom ter dvema odgovornima osebama nemškega tabloida Bild.

Sankcije vključujejo prepoved potovanja v Iran ter zaseg premoženja v Iranu.

Ker je na seznamu več nemških medijev in politikov, je nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock že napovedala zaostritev nemške politike do Irana, saj da po sankcijah v dvostranskih odnosih ne more vse ostati po starem. Napovedala je omejitve pri vstopu v Nemčijo in pa tudi omejitve poslovnega sodelovanja z iranskimi bankami, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Iran je sicer zaradi britanskih sankcij proti iranski moralni policiji zaradi smrti Amini 19. oktobra že uvedel sankcije proti več britanskim posameznikom in institucijam.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!