AfD v Evropskem parlamentu ustanovila novo skupino Evropa suverenih narodov

Svet 10. Jul 202420:05 0 komentarjev
Logotip stranke Alternativa za Nemčijo
Nemška skrajno desna stranka AfD (Foto: PROFIMEDIA)

Nemška skrajno desna stranka Alternativa za Nemčijo (AfD) je s partnerskimi strankami iz osmih držav članic EU danes v Bruslju ustanovila novo politično skupino v Evropskem parlamentu z imenom Evropa suverenih narodov. Skupino tvori 25 poslancev, pri čemer jih je 14 iz AfD.

Poleg AfD so v skupini še bolgarska stranka Preporod in poljska Konfederacija s po tremi poslanci ter stranke Ponovno zavzetje iz Francije, Zveza ljudstva in pravičnosti iz Litve, Republika iz Slovaške, Svoboda in direktna demokracija (SPD) iz Češke in Gibanje naša domovina iz Madžarske s po enim poslancem.

V igri za članstvo v skupini naj bi bila še vedno tudi španska stranka Konec zabave, ki ima tri evropske poslance, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Skupini Evropa suverenih narodov bosta sopredsedovala Rene Aust iz AfD in Stanislaw Tyszka iz Konfederacije.

AfD ima sicer v Evropskem parlamentu 15 poslancev, vendar eden od njih, Maximilian Krah, ne bo del skupine, potem ko je bil zaradi spornih izjav o nacistični Nemčiji izključen iz delegacije AfD. Pred tem je bila stranka zaradi njegovih izjav izključena tudi iz evropske politične skupine Identiteta in Demokracija (ID).

Kljub temu je Krah v objavi na omrežju X pozdravil ustanovitev nove skupine. “Vesel sem, da se bo z ustanovitvijo skupine v Evropskem parlamentu uresničil projekt, s katerim sem se ukvarjal že več let,” je zapisal in dodal, da je pomen tega projekta “veliko večji od njegove vloge”.

Za oblikovanje nove politične skupine v Evropskem parlamentu je sicer potrebnih najmanj 23 poslancev iz sedmih držav.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!