Trdoživa skrajna desnica: škodila jim nista val škandalov in sum vohunjenja

Svet 26. Maj 202418:30 1 komentar
Foto: PROFIMEDIA

Skrajno desna stranka Alternativa za Nemčijo (AfD) je kljub valu nedavnih škandalov v javnomnenjskih anketah, ki jih pred evropskimi volitvami izvajajo v Nemčiji, vseeno ohranila drugo mesto. Kljub skrajno sporni izjavo in celo očitkih o vohunjenju.

V Nemčiji so pred približujočimi se evropskimi volitvami ponovno izmerili utrip med prebivalci, ki se bodo 9. junija podali na volišča. Spletna anketa, ki jo je za časnik Bild am Sonntag izvedel inštitut za javnomnenjsko raziskavo INSA, je pokazala, da ima skrajno desna stranka Alternativa za Nemčijo (AfD) 17-odstotno podporo.

To pomeni, da je podpora stranki ostala na enaki ravni kot prejšnji mesec, čeprav so se nemški skrajni desničarji v zadnjem času soočali z valom škandalov.

Na sam vrh se je uvrstilo nemško konservativno zavezništvo CDU/CSU s 30 odstotki. Če bi bile volitve naslednjo nedeljo, bi za vladajočo socialdemokratsko stranko (SDP) glasovalo le 15 odstotkov anketirancev, njeni koalicijski partnerici – Zeleni in Svobodna demokratska stranka – pa bi prejeli 13 oziroma tri odstotke podpore.

glavni kandidat AfD Maximilian Krah
Glavni kandidat AfD Maximilian Krah (Foto: PROFIMEDIA)

Skrajno sporna izjava in očitki vohunjenja

AfD v zadnjih tednih pretresajo številni škandali. Vodilni kandidat te stranke za evropske volitve Maximilian Krah je tako denimo dobil prepoved javnega nastopanja, potem ko je izjavil, da niso vsi pripadniki nacističnih paravojaških sil SS kriminalci.

“Nikoli ne bi rekel, da je vsakdo, ki je nosil uniformo SS, avtomatično zločinec,” je dejal v pogovoru za italijanski časnik La Repubblica.

Krachova skrajno sporna izjava je bila med drugim tudi povod za to, da so AfD izključili iz evropske politične skupine Identiteta in demokracija (ID), zavezništva populističnih desničarskih strank v parlamentu.

Protestniki s transparentom, na katerem piše
Protestniki s transparentom, na katerem piše “Nikoli več” (Foto: PROFIMEDIA)

Tudi drugi strankin kandidat na evropskih volitvah Petr Bystron se je umaknil iz kampanje, potem ko je prejšnji teden policija preiskala njegov dom v Berlinu. Bystron je vpleten v preiskavo zaradi pranja denarja in podkupovanja ter povezav s proruskimi mrežami.

Poleg tega je nemška policija prejšnji mesec aretirala nekdanjega Krahovega pomočnika Džana Guoa zaradi suma vohunjenja. Krah je svojega zdaj že nekdanjega pomočnika, sicer nemškega državljana kitajskega porekla, odpustil po obtožbah, da je s kitajsko obveščevalno službo delil informacije o pogajanjih v Evropskem parlamentu. Na prošnjo nemških kolegov pa je belgijsko tožilstvo odredilo tudi preiskavo pisarne evroposlanca Kraha.

Čeprav val negativnih novic AfD v nemških javnomnenjskih raziskavah še ni prizadel, je stranki na evropski ravni že pustil posledice. Tako je presenetila tudi tudi napoved francoske skrajno desne stranke Nacionalni zbor, ki jo vodi Marine Le Pen. Ta je namreč sporočila, da v prihodnji sestavi Evropskega parlamenta ne bo sodelovala z AfD.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje