Presenečenje iz Pariza: Marine Le Pen ne želi več sodelovati z AfD

Evropske Volitve 21. Maj 202420:46 0 komentarjev
Marine le Pen
Yves Herman/REUTERS

Francoska skrajno desna stranka Nacionalni zbor, ki jo vodi Marine Le Pen, v prihodnji sestavi Evropskega parlamenta ne bo sodelovala z Alternativo za Nemčijo (AfD), sicer strankarsko kolegico v evropski Identiteti in demokraciji (ID). Zaenkrat še ni jasno, ali namerava Nacionalni zbor izstopiti iz evropske stranke ali bo skušala izključiti AfD iz ID. Odločitev sledi intervjuju evroposlanca AfD Maximiliana Kraha, ki je dejal, da vsakdo, ki je nosil uniformo nacistične enote SS, še ni avtomatično zločinec.

Skrajno desna francoska stranka Nacionalni zbor (RN) je danes sporočila, da v prihodnji sestavi Evropskega parlamenta ne bo sodelovala z nemško skrajno desno stranko Alternativa za Nemčijo (AfD). Razkol med članicama politične skupine Identiteta in demokracija (ID) bi lahko vplival tudi na volilni izid ID, ki se ji sicer obeta porast podpore na junijskih volitvah.

“Po nedavnih izjavah AfD v naslednjem mandatu v Evropskem parlamentu ne bomo sedeli skupaj z njimi,” je v izjavi za bruseljski bilten Politico potrdila poslanka RN in tiskovna predstavnica strankine volilne kampanje Caroline Parmentier.

Stranka RN, ki jo vodi Marine Le Pen, si že leta prizadeva okrepiti podporo in se oddaljiti od svoje skrajno desne preteklosti, medtem ko AfD v zadnjem času zavzema vse bolj ostra stališča. Parmentier pri tem ni povedala, ali namerava RN izstopiti iz ID ali pa si bo prizadevala za izključitev nemške AfD.

Neimenovani svetovalec Le Pen je medtem pojasnil, da odločitev RN ne bo vplivala na ID v prihodnjem mandatu, saj da imajo “dovolj narodnosti za ohranitev naše politične skupine”. “Naše zaveznike smo obvestili, da ne želimo sedeti z AfD pri oblikovanju naslednje skupine,” je še dodal.

Francoski stranki se pridružuje tudi italijanska Liga

Glede na nedavno javnomnenjsko raziskavo Politica se bo stranka ID na evropskih volitvah uvrstila na četrto mesto, tik za liberalci iz stranke Renew.

Odločitev francoske stranke sledi nedavnemu intervjuju evroposlanca iz vrst AfD Maximiliana Kraha za italijanski časnik La Repubblica, v katerem je vodilni kandidat AfD dejal, da “nikoli ne bi rekel, da je vsakdo, ki je nosil uniformo SS, avtomatično zločinec”.

S tem je Krah komentiral izjave nemškega pisatelja Günterja Grassa, ki je pred smrtjo priznal, da se je kot najstnik pridružil nacističnim enotam SS.

Italijanska skrajno desna stranka Liga, ki je tudi članica ID, je glede razkola med RN in AfD že sporočila, da sta vodja Lige Matteo Salvini in Marine le Pen popolnoma usklajena in v soglasju, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!