Sever Gaze zaradi oviranja izraelskih sil že dober mesec brez pomoči

Svet 27. Feb 202408:05 > 20:39 2 komentarja
Humanitarna pomoč na tovornjaku v mestu Gaza
Humanitarna pomoč na tovornjaku v mestu Gaza (Foto: PROFIMEDIA)

Predstavniki različnih agencij ZN opozarjajo, da izraelska vojska ovira dostavljanje humanitarne pomoči v Gazo. Zadnji konvoj s humanitarno pomočjo je sever enklave dosegel pred več kot mesecem dni, skupna pomoč, ki prihaja na to območje, pa se je v primerjavi z januarjem prepolovila. Kljub nadaljevanju izraelskih operacij v Gazi in na Zahodnem bregu pa predsednik ZDA Joe Biden pravi, da bi se lahko daljša prekinitev spopadov z izmenjavo talcev in zapornikov začela že v ponedeljek.

Izraelske sile konvojem s humanitarno pomočjo sistematično onemogočajo dostop do ljudi v Gazi, je danes opozoril tiskovni predstavnik urada Združenih narodov za usklajevanje humanitarnih zadev (Ocha) Jens Laerke. Evakuacija ranjenih in dobava humanitarne pomoči na severu palestinske enklave je po njenih besedah postala skoraj nemogoča.

Po podatkih WHO je Izrael zadnjemu konvoju s humanitarno pomočjo dostop do severa Gaze odobril 23. januarja. Preostali so se v Gazi pogosto znašli pod streli, tiste tovornjake, ki potujejo brez oboroženih stražarjev, pa so večkrat po vstopu v Gazo ustavile množice ljudi, ki obupano iščejo hrano in drugo pomoč. “Obupani ljudje vzamejo, kar lahko,” je pojasnil Laerke in dodal, da se humanitarna pomoč pozneje pogosto pojavi na črnem trgu.

O težkih razmerah za dostavo humanitarne pomoči govorijo tudi v agenciji ZN za pomoč palestinskim beguncem (UNRWA). Kot je dejal njen vodja Philippe Lazzarini, je februarja v enklavo prispelo za polovico manj pomoči kot januarja. Po podatkih ZN je ta mesec v Gazo povprečno na dan prispelo zgolj 98 tovornjakov s humanitarno pomočjo, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Lazzarini izpostavlja, da dostavo človekoljubne pomoči ovira zapiranje mejnih prehodov, vojaške dejavnosti in propad civilnega reda na območju. Ob tem je ocenil, da sta prekinitev ognja in odprava izraelskega obleganja edino, kar lahko omogoči prihod zadostne količine pomoči v enklavo.

Pošiljke pomoči, ki jih z letal meče jordanijska vojska
Pošiljke pomoči, ki jih z letal meče jordanska vojska (Foto: PROFIMEDIA)

Predstavnik Ocha Laerke je spomnil tudi na nedeljski incident, ko so izraelske sile sedem ur blokirale konvoj, ki je evakuiral 24 pacientov iz oblegane bolnišnice Al Amal v mestu Han Junis. Bolnišnico so izraelske sile v zadnjem mesecu napadle kar 40-krat, ubile pa najmanj 25 ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP. “Izraelska vojska je paciente in osebje prisilila, da so izstopili iz reševalnih vozil, ter vse reševalce slekla,” je dodal. Pridržali so tri reševalce palestinskega Rdečega polmeseca, čeprav so bili njihovi osebni podatki izraelskim silam posredovani vnaprej. Doslej so izpustili le enega reševalca, palestinski Rdeči polmesec pa je zato sporočil, da bo za 48 ur prekinil z delovanjem v Gazi.

Prekinitev sovražnosti že v ponedeljek?

Čeprav ob nadaljevanju izraelskih operacij nič ne kaže na možnost začasnega premirja, pa ameriški predsednik Joe Biden upa da se bo prekinitev ognja v Gazi lahko začela že v ponedeljek. “Bliža se ramazan in Izraelci so privolili, da med tem časom ne bodo aktivni, da bi tako lahko spravili ven vse talce,” je Biden dejal na ameriški televiziji NBC.

Še pred tem je novinarjem dejal, da so v pogajanjih o ustavitvi spopadov blizu, a ne še na cilju. “Upam, da bomo do ponedeljka imeli prekinitev ognja,” je dejal Biden. Da je bil v pogajanjih dosežen napredek, je v ponedeljek po poročanju tujih tiskovnih agencij zatrdil tudi tiskovni predstavnik State Departmenta. “Dosegli smo napredek v pogovorih med Egiptom, Izraelom, ZDA in Katarjem,” je dejal Matthew Miller. Kot pa je dodal, ni jasno, ali bo Hamas privolil v zadnji predlog dogovora.

Kaj piše v osnutku o prekinitvi spopadov?

Glede na osnutek, ki ga je od vira blizu pogajanj pridobila agencija Reuters, ta v prvi fazi predvideva 40-dnevno prekinitev ognja, za vsakega talca pa bi Izrael iz svojih zaporov izpustil deset palestinskih zapornikov. Dnevno bi na območje Gaze prišlo za 500 tovornjakov humanitarne pomoči, v enklavi pa bi tudi ponovno omogočili delovanje bolnišnic in pekarn ter dovolili dobavo za to potrebne opreme ter goriva. Izrael naj bi v enklavo dovolil prepeljati tudi opremo za odstranjevanje ruševin in gorivo za stroje, ki ga Hamas ne bi smel uporabljati za ogrožanje Izraela, še poroča Reuters.

Begunsko taborišče v Rafi
Begunsko taborišče v Rafi (Foto: PROFIMEDIA)

Izraelska vojska je ponoči izvajala nove racije na zasedenem Zahodnem bregu. Med racijo v begunskem taborišču Fara so bili v spopadih palestinskih borcev in izraelske vojske ubiti trije Palestinci, je danes sporočilo palestinsko ministrstvo za zdravje v Ramali. Število smrtnih žrtev v Gazi je medtem naraslo na 29.878, je danes sporočilo tamkajšnje ministrstvo za zdravje. Dodalo je, da je bilo od 7. oktobra skupno ranjenih 70.215 ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Medijski urad Hamasa je v ponedeljek Izrael obtožil izvajanja napadov na palestinske civiliste, čeprav je Meddržavno sodišče v Haagu (ICJ) državi naložilo, da mora sprejeti ukrepe za njihovo zaščito. Po navedbah Hamasa je izraelska vojska v mesecu dni od odločitve ICJ ubila vsaj 3.535 civilistov, od tega 1.730 otrok in 12 novinarjev. Poleg tega je bilo v tem času ranjenih 4.246 ljudi, uničenih 17 vladnih ustanov ter poškodovanih 11 šol in univerz, navaja Al Džazira.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje