Odločitev Meddržavnega sodišča: Izrael mora spoštovati konvencijo o genocidu

Svet 26. Jan 202407:43 > 16:40 18 komentarjev
Foto: PROFIMEDIA

Izrael mora spoštovati 2. člen konvencije o preprečevanju in kaznovanju zločina genocida, ki med drugim prepoveduje ubijanje pripadnikov določene skupine ter namerno vzpostavljanje razmer za uničenje skupine, je danes v Haagu odločilo Meddržavno sodišče (ICJ). Prav tako so Izrael pozvali, naj omogoči dobavo humanitarne pomoči v Gazo. Sodišče pa ni odredilo končanja izraelskega vojaškega posredovanja v Gazi, prav tako se ni opredeljevalo do tega, ali Izrael v Gazi izvaja genocidna dejanja. Medtem ko se vrsti podpora odločitvi iz mnogih držav, pa je izraelski premier Benjamin Netanjahu že napovedal, da bo Izrael še nadalje branil svoje državljane. Z boji bodo nadaljevali do "nesporne zmage".

Južna Afrika je tožbo na Meddržavno sodišče (ICJ) v Haagu vložila 29. decembra. V njej je Izraelu očitala kršenje konvencije o preprečevanju in kaznovanju zločina genocida ter izvajanje genocidnih dejanj proti palestinskemu ljudstvu v Gazi. Prav tako so opozarjali, da Izrael deluje z namenom uničenja Palestincev v Gazi kot dela širše palestinske nacionalne, rasne in etnične skupine.

V luči tega je Pretoria sodišče pozvala, naj po skrajšanem postopku kot začasni ukrep odredi ustavitev izraelske ofenzive v Gazi, sprejetje ukrepov za preprečitev genocida, ustavitev prisilnega razseljevanja prebivalcev Gaze ter zagotavljanje dostopa do humanitarne pomoči.

ICJ je danes naposled odločil o tej zahtevi. Čeprav se niso opredeljevali o tem, ali Izrael izvaja genocid v Gazi – sojenje o tej zadevi bo trajalo predvidoma več let, mora Izrael sprejeti vse ukrepe, ki so v njegovi moči, da prepreči in kaznuje neposredno in javno spodbujanje h genocidu, je v obravnavi tožbe Južne Afrike proti Izraelu odločilo sodišče. Pozvali so jih k spoštovanju 2. člena konvencije o preprečevanju in kaznovanju zločina genocida, ki med drugim prepoveduje ubijanje pripadnikov določene skupine ter namerno vzpostavljanje razmer za uničenje skupine. Izrael so še pozvali, naj omogoči dobavo humanitarne pomoči v Gazo.

Izrael bo moral glede na odločitev sodišča ohraniti vsakršne dokaze glede domnevnih genocidnih dejanj v Gazi ter misijam za ugotavljanje dejstev ne bo smel preprečevati dostopa do njih. Sodišče je izrazilo tudi zaskrbljenost zaradi usode talcev, ki jih zadržuje palestinsko islamistično gibanje Hamas, in pozvalo k njihovi takojšnji izpustitvi. O sprejetih ukrepih in izvajanju odločitev ICJ bo moral Izrael sodišču poročati čez mesec dni.

Meddržavno sodišče v Haagu med sojenjem Izraelu (Foto: PROFIMEDIA)

Predsednica sodišča Joan E. Donoghue, ki je prebrala odločitev ICJ, je ob tem izrazila zaskrbljenost zaradi visokega števila žrtev v Gazi. Opozorila je, da je v palestinski enklavi umrlo že več kot 25.000 ljudi, 1,7 milijona pa je bilo razseljenih. “Približno 1,4 milijona ljudi sedaj živi v zavetiščih Združenih narodov, kjer jim primanjkuje vsega,” je nadaljevala in ob tem opozorila, da natančne številke žrtvah in razseljenih, ki prihajajo iz Gaze, za zdaj ni mogoče neodvisno preveriti.

Sodišče pa ni ugodilo zahtevi Južne Afrike o takojšnji prekinitvi v ognja v Gazi. Kljub temu so odločili, da mora Izrael storiti vse, kar je v njihovi moči, da se izogne ubijanju Palestincev, je poročal BBC.

Sodišče bi danes teoretično lahko zavrglo tožbo oziroma ugotovilo, da ni pristojno za njeno obravnavo, a je svojo pristojnost potrdilo in s tem odločilo, da ima Južna Afrika pravno podlago za vložitev tožbe.

Vrsti se podpora odločitvi sodišča

Po svetu se vrstijo sporočila podpore odločitvi sodišča. “EU ponovno potrjuje, da še naprej podpira Meddržavno sodišče, glavno sodno telo Združenih narodov,” sta v skupni izjavi zapisala Evropska komisija in visoki zunanjepolitični predstavnik Unije Josep Borrell. Poudarila sta, da so odredbe ICJ zavezujoče in da jih pogodbenice morajo spoštovati. “EU pričakuje njihovo popolno, takojšnje in učinkovito izvajanje,” so dodali.

Južnoafriško zunanje ministrstvo je v odzivu na odločitev ocenilo, da današnji dan pomeni odločilno zmago za mednarodno vladavino prava in pomemben mejnik v iskanju pravice za Palestince.

Sodbo ICJ je pozdravila tudi stranka Afriški nacionalni kongres (ANC) na čelu z južnoafriškim predsednikom Cyrilom Ramaphoso.

Na odločitev sodišča se je odzval tudi zunanji minister Rijad al Maliki iz Palestinske uprave v Ramali na Zahodnem bregu. “Sodniki Meddržavnega sodišča so ocenili dejstva in odločili v prid človečnosti in mednarodnega prava,” je dejal.

Da sodba ICJ prispeva k izolaciji Izraela in razkritju njegovih zločinov, so v izjavi zapisali iz palestinskega islamističnega gibanja Hamas. Odločitev sodišča so podprli tudi v Španiji, Turčiji in Iranu.

Kaj na sodbo poreče Izrael?

Vse oči so zdaj uprte v dejanja Izraela. Čeprav so odločitve ICJ zavezujoče, ni mehanizma, ki bi bdel nad izvrševanjem. Izraelski premier Benjamin Netanjahu je v odzivu dejal, da bo Izrael še naprej branil sebe in svoje državljane, pri tem pa bo spoštoval mednarodno pravo. Vojno bodo po njegovih napovedih nadaljevali do “nesporne zmage”, je poročal BBC. Obtožbe je označil za nezaslišane, “zato bi jih morali dostojni ljudje povsod zavrniti”.

Netanjahu je sicer že pred odločitvijo ICJ namignil, da se ne bo čutil zavezanega nobeni odločitvi sodišča. “Nihče nas ne bo ustavil – ne Haag ne os zla in nihče drug,” je dejal v začetku meseca.

Direktor ameriške obveščevalne agencije Cia William Burns naj bi se v prihodnjih dneh udeležil pogajanj o izpustitvi talcev iz Gaze. S predstavniki Izraela, Egipta in Katarja se bo domnevno srečal v Evropi, poročanje ameriških medijev povzemajo tuje tiskovne agencije. Bela hiša ali Cia se na te navedbe nista želeli odzvati.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje