Ameriški predsednik Joe Biden: Putin je vojni zločinec

Svet 16. Mar 202221:08 > 17. Mar 2022 09:23 6 komentarjev

Ameriški predsednik Joe Biden je ruskega predsednika Vladimirja Putina označil za vojnega zločinca. To je prvič, da je Biden uporabil tako ostre besedne zveze zoper Putina, saj se je njegova administracija do zdaj temu spretno izogibala tudi, ko je to vprašanje naslovila direktno. V Kremlju so besede ameriškega predsednika označili za nesprejemljivo in neodpustljivo retoriko.

Po dogodku v Beli hiši je ameriški predsednik Joe Biden stopil pred novinarje. Na vprašanje, ali je ruski predsednik Vladimir Putin zaradi napada na Ukrajino vojni zločinec, je Biden odvrnil: “Mislim, da je vojni zločinec.” Kremelj je Bidnove besede označil za nesprejemljivo in neodpustljivo retoriko. Tiskovna predstavnica Jen Psaki je na vprašanje, ali lahko dodatno pojasni predsednikove pripombe, dejala, da je predsednik Biden govoril ”iz srca in na podlagi tega, kar je bilo mogoče videti na televiziji”.

“To so barbarska dejanja brutalnega diktatorja, ki je z invazijo napadel drugo državo,” je povedala Psaki. Vendar je ob tem dodala, da sodni postopek za preiskavo trditev o vojnih zločinih še naprej poteka, vodi jo State Department. Pred tem je državni sekretar Anthony Blinken dejal, da ZDA zelo natančno preiskujejo, ali ruske sile namerno ciljajo na civiliste.

Ameriška veleposlanica pri Združenih narodih (ZN) Linda Thomas Greenfield je bila prejšnji teden prva od visokih ameriških predstavnikov, ki so Rusijo obtožili vojnih zločinov. Drugi uradniki Bidnove administracije pred tem niso šli tako daleč, temveč so se zgolj sklicevali na ”verodostojna poročila”, da so se takšni zločini dogajali. Podpredsednica ZDA Kamala Harris se je pretekli teden sklicevala na ”grozovita dejanja”, ki so jih zagrešili Rusi, in dejala, da bi moral ZN preiskati obtožbe o vojnih zločinih Rusije.

Ameriška administracija se je v zadnjih dneh ostro odzvala na vojno v Ukrajini. Prejšnji teden je tako predsednik Joe Biden uvedel prepoved uvoza ruske nafte, zemeljskega plina in preostalih ruskih energentov v ZDA, zatem je še napovedal, da bo skupaj z državami skupine G7, Evropske unije in zveze Nato Rusiji odvzel trgovinski status “države z največjimi ugodnostmi”. Obenem je napovedal še vrsto drugih ukrepov za sankcioniranje Rusije zaradi vojne proti Ukrajini.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje