Biden: ZDA z novimi sankcijami cilja na glavno žilo ruskega gospodarstva

Gospodarstvo 08. Mar 202217:56 > 19:03 0 komentarjev
Bidnen, rusija
PROFIMEDIA

Ameriški predsednik Joe Biden je zaradi invazije na Ukrajino danes naznanil nove sankcije zoper Rusijo. Zadnja v vrsti ukrepov je uvedba prepovedi uvoza ruske nafte, zemeljskega plina in vseh ostalih ruskih energentov v ZDA. Kot je povedal, želi ZDA s temi sankcijami 'ciljati na glavno žilo ruskega gospodarstva'. Ob najavi embarga je naftna in druga energetska podjetja ob tem pozval, naj ne skušajo izkoriščati položaja in zviševati cen. ''Tega ne bomo tolerirali," je opozoril.

Ameriški predsednik Joe Biden je danes naznanil nove sankcije zoper Rusijo zaradi vojne v Ukrajini. Kot je dejal, ZDA uvaja prepoved uvoza ruske nafte, plina in vseh ruskih energentov v ZDA. “S tem bomo Američani zadali še en močan udarec Putinovemu vojnemu stroju,” je dodal. ZDA so se sicer za ta korak odločile enostransko, brez evropskih zaveznikov, zaradi nesoglasja med evropskimi državami o tem, ali naj prepovedo uvoz ruskih energentov. Čeprav se je Biden glede ukrepa posvetoval tudi z evropskimi zavezniki, se je zavedal, da Evropejci ne bodo v položaju, da se pridružijo ZDA. “Doma proizvedemo več nafte kot cela Evropa skupaj in si ta ukrep kot neto izvoznica nafte lahko privoščimo,” je poudaril in dejal, da z Evropejci dela na dolgoročni strategiji zmanjšanja odvisnosti od ruske energije.

Ameriški predsednik je sicer poudaril, da bo posledice tega ukrepa čutiti tudi v ZDA, a da je bila politika pri sprejemanju te odločitve enotna. “Kot sem povedal, varovanje svobode bo imelo svojo ceno tudi za ZDA. Vendar so tako republikanci kot demokrati odločeni, da je to treba storiti,” je dodal. Predsednik Biden je ob tem sicer priznal, da se ruska invazija na Ukrajino pozna tudi na ameriških državljanih, vključno z naraščajočimi cenami plina. “Današnja odločitev ni brez stroškov. Od začetka vojne v Ukrajini so se cene plina v ZDA zvišale za 0,75 dolarja (0,69 evra, op.a.). Z napovedanimi sankcijami bo cena še naraščala,” je opozoril, a hkrati zagotovil, da bo naredil vse, kar je v njegovi moči, da zmanjša vpliv na cene.  Obrnil se je tudi na ameriška naftna in plinska podjetja in jih posvaril, da vojna in njeni učinki ne smejo biti izgovor za pretirano zvišanje cen, saj da gre za izkoriščanje potrošnikov. “Ruska agresija nas vse stane. To ni čas za dobičkarstvo ali dvigovanje cen. Tega ne bomo tolerirali,” je še dodal Biden, ki se ob tem sicer pohvalil naftna podjetja, ki so odpovedala sodelovanje z Rusijo.

”Rahljanje okoljskih regulacij ne bo znižalo cen”

V nadaljevanju je opisal škodo, ki jo ima Rusija zaradi doslej sprejetih sankcij, in dejal, da je rubelj od začetka ruske invazije padel za 50 odstotkov in je sedaj vreden le en ameriški cent. Proti višjim cenam bencina se nameravajo boriti s sproščanjem naftnih rezerv, kar so že napovedali. Sicer pa je spomnil, da sedanja kriza ves svet opozarja, da je potrebna tranzicija v čiste energetske vire in energetsko neodvisnost. “Rahljanje okoljskih regulacij ne bo znižalo cene bencina,” je dejal Biden in zavrnil obtožbe, da je zatrl domačo proizvodnjo nafte in plina. Dejal je, da je izdanih 9.000 dovoljen za izkoriščanje nafte na kopnem v ZDA, vendar jih podjetja ne izkoriščajo. “To so dejstva. Proizvodnja nafte v ZDA je v mojem prvem letu vladanja narasla bolj kot v prvem letu vladanja mojega predhodnika in letos ter prihodnje leto bomo spet dosegli rekordno proizvodnjo,” je dejal Biden.

Za prepoved uvoza ruske nafte in plina se že od začetka ruske invazije zavzema ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, vendar pa je Evropa preveč odvisna od ruskega plina za tak ukrep, Biden pa doslej ni želel prepovedati uvoza nafte zaradi pričakovanega povišanja cen bencina v ZDA. Zaradi surovosti ruske agresije na Ukrajino se je v ameriškem kongresu povečal pritisk za tak ukrep in to od kongresnikov obeh glavnih strank – demokratov in republikancev, ki pripravljajo tudi poseben zakon za naftni embargo in ukinitev statusa Rusije kot normalne trgovinske partnerice ZDA, kar bo praktično ustavilo ruski izvoz v ZDA zaradi visokih carin.

črpanje nafte
Profimedia

Rusija je četrta največja izvoznica nafte v ZDA, ki so lani od nje kupile 245 milijonov sodov nafte, kar je 24 odstotkov več kot leta 2020. Vendar pa je uvoz ruske nafte v ZDA februarja letos padel na ničlo. Ruskega plina ZDA niti ne uvažajo. Embargo na rusko nafto bo zagotovo povišal cene bencina v ZDA, ki so naraščale zaradi inflacije že pred ruskim napadom na Ukrajino od takrat naprej pa naraščajo naprej. Ameriška avtomobilistična zveza poroča, da je trenutno povprečna cena za galono bencina v ZDA 4,06 dolarja. Cene se po ZDA razlikujejo.

Kljub podpori embargu na rusko nafto pa kongresniki obeh strank opozarjajo Bidna, naj si ne drzne nadomestiti luknje z uvozom iz Venezuele, ker bi s tem namesto enega diktatorja podpiral drugega, je izjavil demokratski senator iz New Jerseyja Bob Menendez. Biden naj bi sicer nameraval izpad nadomestiti v Savdski Arabiji.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!