Ameriški predsednik meni, da Izrael brez zaščite civilistov ne sme napasti Rafe

Svet 13. Feb 202407:11 4 komentarji
Joe Biden
Foto: REUTERS/Evelyn Hockstein

Ameriški predsednik Joe Biden je na srečanju z jordanskim kraljem Abdulahom dejal, da Izrael ne sme izvesti ofenzive na Rafo brez verodostojnega načrta za zaščito več kot milijona tamkajšnjih civilistov. Obenem je zatrdil, da si ZDA prizadevajo za dogovor med Izraelom in Hamasom o izpustitvi talcev, ki bo pripeljal tudi do vsaj šesttedenske prekinitve ognja v Gazi.

Ameriški predsednik Joe Biden je v ponedeljek na srečanju z jordanskim kraljem Abdulahom v Beli hiši zagotovil, da si ZDA prizadevajo za dogovor o izpustitvi talcev med Izraelom in gibanjem Hamas, ki bo pripeljal do prekinitve ognja v Gazi za najmanj šest tednov. Kot je dodal, bi se sprti strani lahko v tem času dogovorili tudi za dolgotrajnejše premirje.

Na prvem srečanju iz oči v oči po porastu sovražnosti na Bližnjem vzhodu sta se Biden in Abdulah izrekla proti načrtovanemu izraelskemu napadu na Rafo ob meji z Egiptom, kamor se je pred izraelsko ofenzivo zateklo več kot milijon Palestincev, poročajo dopisniki iz Bele hiše. Biden je dejal, da ofenzive na Rafo ne sme biti brez verodostojnega načrta za zaščito več kot milijona civilistov v Rafi. Po poročanju britanske BBC, je ameriški predsednik dejal, da je veliko razseljenih oseb v južnem delu Gaze izpostavljenih in ranljivih ter da jih je treba zaščititi.

Na novinarsko vprašanje, ali izraelski premier Benjamin Netanjahu posluša njegovo mnenje o Rafi, je Biden še pred srečanjem z Abdulahom v šali dejal, da njegovo mnenje vsi poslušajo. Ameriški mediji poročajo, da je Biden jezen na Netanjahuja, o katerem se za zaprtimi vrati izraža zelo kritično. Izraelski premier je namreč prejšnji teden vojski ukazal, naj se pripravi na širitev vojaških operacij na območje Rafe. Gre za mesto, kamor se je pred napadi zateklo okoli 1,4 milijona Palestincev z vseh koncev Gaze.

Abdulah se je po drugi strani zavzel za takojšnje premirje in za zadostno humanitarno pomoč prebivalcem Gaze. “Ne moremo si privoščiti izraelskega napada na Rafo, ki bo zagotovo povzročil novo humanitarno katastrofo,” je dejal Abdulah.

Predsednik in kralj sta se strinjala tudi, da je dolgoročen mir mogoče doseči le z rešitvijo dveh držav. Abdulah je pri tem vztrajal, da bo imela palestinska država prestolnico v Vzhodnem Jeruzalemu. Jordanski kralj je navedel, da je v Gazi že več kot 100.000 ubitih, ranjenih ali pogrešanih Palestincev, večinoma žensk in otrok. Dodal je, da je bilo na Zahodnem bregu od 7. oktobra pobitih 400 Palestincev.

Trpljenje Palestincev je priznal tudi Biden, ki je med drugim izpostavil, da več tisoč otrok nima dostopa do hrane, vode in drugih osnovnih potrebščin. Ob tem je poudaril, da zanj ostaja prioriteta osvoboditev preostalih talcev v rokah Hamasa in poraz palestinskega islamističnega gibanja. Palestinske oblasti je pozval k nujnim reformam in dejal, da palestinska država ne bo smela dajati zavetja terorističnim skupinam, kot sta Hamas in islamski džihad. Ob tem je izrazil tudi odločno nasprotovanje prisilni selitvi Palestincev iz Gaze.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje