Angela Merkel še zadnjič kot kanclerka na Zahodnem Balkanu

Svet 13. Sep 202107:21 > 20:50 0 komentarjev
Angela Merkel, Aleksander Vučić
PROFIMEDIA

Nemška kanclerka Angela Merkel se je danes v Beogradu sestala s srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem. Govorila sta o srbskem približevanju Evropski uniji in berlinskem procesu. Razpravljala sta tudi o dialogu med Beogradom in Prištino.

Vučić je po pogovorih povedal, da so bili pogovori odprti in konkretni. Med drugim sta govorila o srbskem približevanju Evropski uniji in usklajenosti srbske zunanje politike z EU, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug. Merkel je poudarila, da je odprtje nadaljnjih poglavij v pristopnih pogajanjih Srbije z EU neizogibno. Izpostavila je tudi potrebo po nadaljnjih reformah v Srbiji.

“Skozi leta najinega sodelovanja sva vzpostavila odprt odnos, poln zaupanja. Na tej poti smo dosegli cel niz rezultatov, ne glede na to, da je pred Srbijo in celo regijo še dolga pot do članstva v EU, kar je naš skupni cilj,” je poudarila.

Angela Merkel, Aleksander Vučić
PROFIMEDIA

Glede širitve EU na Zahodni Balkan je spomnila, da Slovenija v okviru predsedovanja Svetu EU v začetku oktobra pripravlja neformalni vrh EU-Zahodni Balkan.

Obisk nemške kanclerke so pospremili tudi protestniki. Nedaleč od Palače Srbije so razgrnili transparent, na katerem so bili kritični do nemške kanclerke, ker podpira srbske oblasti. “Odidite že enkrat gospa Merkel. Devet let podpirate diktaturo v Srbiji,” je pisalo na transparentu protestnega Gibanja za spremembe.

Povedala je, da ima pomembno vlogo pri približevanju EU tudi berlinski proces, ki so ga vzpostavili na njeno pobudo. Poudarila je, da ta ne nadomešča širitvenega procesa, ampak je cilj povezovanje v regiji. Izrazila je optimizem, da se bo berlinski proces nadaljeval tudi, ko ne bo več na položaju.

Angela Merkel, Aleksander Vučić
PROFIMEDIA

Rešitev kosovskega vprašanja

Govorila sta tudi o odnosih med Srbijo in Kosovom. “Srbija je zavezana dialogu, ker menimo, da zamrznjeni konflikt ni dobra rešitev in da potrebujemo kompromisno rešitev. Vedno bomo odprti za pogovore, kako priti do te rešitve, ker je to dobro za Srbe in Albance,” je poudaril Vučić.

“Če je vprašanje, ali se zavedamo, da ne bomo šli v EU pred rešitvijo kosovskega vprašanja, je to povsem jasno,” je še povedal.

Merkel je poudarila, da kosovsko vprašanje ne bo kar izginilo in ga je treba rešiti. “Nima smisla govoriti o koncu nekega procesa pred reševanjem drugih vprašanj. To vprašanje ne bo izginilo, treba ga je rešiti. Jaz sem za to, da se najprej rešijo vsa druga vprašanja. Upam, da bomo dosegli nov napredek tudi v procesu glede Kosova,” je dejala.

Angela Merkel
Hannibal Hanschke//REUTERS

Merkel bo odpotovala tudi v Albanijo

Nemška kanclerka bo v torek svojo zadnjo pot po Zahodnem Balkanu na položaju nadaljevala v Albaniji, kjer se bo med drugim srečala s premierjem Edijem Ramo. Na programu ima še kosilo s predsedniki vlad vseh šestih držav Zahodnega Balkana v okviru berlinskega procesa, tema pogovora bo regionalno sodelovanje. Pred povratkom v Berlin se bo na dvostranskih srečanjih sestala s premierji BiH, Črne gore, Severne Makedonije in Kosova.

V Nemčiji medtem poteka napet predvolilni boj za naslednika oziroma naslednico kanclerke. Na drugem televizijskem soočenju je krščanski demokrat Armin Laschet socialdemokrata Olafa Scholza napadel zaradi vrste finančnih škandalov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!