Kdo bo nasledil kanclerko Merkel: napeto predvolilno soočenje v Nemčiji

Svet 13. Sep 202107:49 > 09:37 0 komentarjev
Soočenje kandidatov za kanclerja: Scholz, Laschet in Baerbock
Michael Kappeler/Reuters

Trije nemški kanclerski kandidati, krščanski demokrat Armin Laschet, socialdemokrat Olaf Scholz in kandidatka Zelenih Annalene Baerbock, so se soočili na drugem od treh velikih televizijskih soočenj. Laschet je napadel svojega glavnega tekmeca Scholza zaradi vrste finančnih škandalov.

“Če bi moj finančni minister delal tako kot vi, bi imeli velike težave,” je krščanski demokrat, eden od kandidatov za nemškega kanclerja Armin Laschet, očital socialdemokratu Olafu Scholzu.

Kot primere, kjer naj Scholz ne bi izpolnjeval svojih dolžnosti finančnega ministra, je navedel nedavne preiskave v pisarnah finančnega ministrstva, obsežno goljufijo in stečaj družbe Wirecard ter davčni škandal Cum-Ex.

Scholz je na Laschetove navedbe odgovoril, da “po vaših vprašanjih vidimo, kako nepošteni ste”. Zavrnil je očitke in zatrdil, da je izboljšal nadzorne zmogljivosti ministrstva.

Scholzu, ki si želi zagotoviti zmago svojim socialdemokratom (SPD), javnomnenjske raziskave dobro kažejo. Socialdemokrati so v več anketah prehiteli krščanske demokrate (CDU).

Sodeč po javnomnenjski raziskavi, ki sta jo po soočenju objavili televiziji ZDF in ARD, je bil v razpravi najbolj prepričljiv Scholz. V anketi ZDF jih je 46 odstotkov odgovorilo, da bi za kanclerja podprli Scholza, 28 odstotkov bi jih podprlo Lascheta.

Volitve v Nemčiji bodo 26. septembra. Če bo Scholzu uspelo zmagati, bo to velik preobrat za SPD, ki je v zadnjih letih doživljal volilne poraze, tako na ravni države kot nemških zveznih dežel.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!