Argentinci izbirajo novega predsednika: dva kandidata z različno vizijo države

Svet 19. Nov 202307:32 0 komentarjev
volitve v argentini
Foto: PROFIMEDIA

V Argentini bodo danes volivci na drugem krogu volitev odločali o novem predsedniku države med povsem različnima kandidatoma z različno vizijo države. Izbirali bodo med pragmatičnim levosredinskim gospodarskim ministrom Sergiom Masso in protisistemskim skrajno desnim populističnim libertarcem Javierjem Mileijem.

Ankete pred današnjimi predsedniškimi volitvami v Argentini napovedujejo tesen izid. Zato je pričakovati, da se bodo volivci odločili v zadnjem hipu in da bodo o zmagovalcu odločili tisti, katerih kandidati se niso uvrstili v drugi krog.

Če bo izvoljen tržno-liberalno usmerjeni ekonomist Javier Milei, bi to bil svojevrsten eksperiment in velik preobrat za Argentino, kjer država močno posega v gospodarstvo, skoraj 40 odstotkov zaposlenih dela v javnem sektorju, milijoni pa prejemajo socialno pomoč, medtem ko so gorivo, plin, voda in elektrika močno subvencionirani.

Izkušen in pragmatičen politik Sergio Massa, kandidat peronistične vladne koalicije, bo verjetno nadaljeval vladno politiko državnih posegov v gospodarstvo in obsežnih socialnih programov ter postopnih reform za rešitev krize v državi z več kot 140-odsotno inflacijo.

V prvem krogu 22. oktobra je največ glasov prejel Massa, čeprav so ankete zmago napovedale Mileiju, ki mu je glas zaupalo 30 odstotkov volivcev. Največja poraženka je bila konservativna in poslovnim elitam naklonjena Patricia Bullrich, ki je dobila 24 odstotkov glasov. Pred drugim krogom je podprla Mileija.

Novoizvoljeni predsednik bo položaj zasedel sredi decembra, nasledil pa bo levosredinskega Alberta Fernandeza, ki se za položaj drugič ni potegoval.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!