Avstrija napovedala 500-evrske loterijske bone za cepljene

Svet 20. Jan 202211:31 > 12:13 4 komentarji
Avstrija
PROFIMEDIA

Vlada kanclerja Karla Nehammerja se je z največjo opozicijsko stranko dogovorila o 1,4 milijarde evrov vrednem paketu spodbud, ki bi ob napovedanem zakonu o obveznem cepljenju za vse starejše od 18 let – ta naj bi bil v parlamentu potrjen danes – dodatno prispeval k višji precepljenosti prebivalstva. Z 72 odstotki je ta namreč še vedno ena najnižjih v zahodnoevropskih članicah EU.

Bona za 500 evrov ne bo prejel vsak cepljeni, temveč bi v sklopu loterije, ki bi jo organiziral javni ORF, izžrebali srečne dobitnike. Možnost dobitka, tako kancler Karl Nehammer, bi imel vsak deseti cepljeni prebivalec Avstrije. Takšno spodbudo k cepljenju oziroma takšen način nagrajevanja je že pred tedni predlagala predsednica socialnih demokratov Pamela Rendi Wagner, njen predlog pa sta nato podprla zvezni kancler Nehammer (Ljudska stranka) in podkancler Werner Kogler iz vrst koalicijskih Zelenih.

Cepljeni s poživitvenim odmerkom z večjimi možnostmi za zadetek

Prvo žrebanje naj bi bilo že 15. marca, in tisti, ki so prejeli že tretji oziroma poživitveni odmerek cepiva, bodo imeli trikrat več možnosti za zadetek kot tisti, ki bodo cepljeni prvič. Skupno bo za loterije, ki bodo organizirane do konca leta, vlada namenila skoraj milijardo evrov proračunskega denarja. Pri tem je, kot je na tiskovni konferenci poudaril kancler, pomembno tudi, da bonov ne bo mogoče unovčiti pri spletnih nakupih, temveč v maloprodajnih trgovinah, hotelih, restavracijah, kulturnih in športnih objektih v Avstriji. “Pomembno je, da se ta loterijski denar ne steka v spletno trgovanje, ampak v mala in srednjevelika avstrijska podjetja, ki so med pandemijo še posebej trpela,” je bil jasen kancler.

Lockdown v Avstriji
Lukas Barth/REUTERS

Poleg “loterije za cepljene” avstrijska vlada pripravlja še sistem spodbud za občine. Tako naj bi v prvi fazi razdelili 75 milijonov evrov, ki bi ga porabile za akcije spodbujanja in dodatnega obveščanja o nujnosti cepljenja proti covidu. V nadaljevanju pa bi občine, ki bi bile pri cepljenju še posebej uspešne, še dodatno nagradili. Za to je vlada že rezervirala dodatnih 400 milijonov evrov.

Tako bi ob 80-odstotni precepljenosti prebivalstva razdelili 75 milijonov evrov, ob 85-odstotni 150 milijonov in ob 90-odstotni 300 milijonov evrov. Nehammer je kot primer navedel manjšo občino s tri tisoč prebivalci: “Ob 80-odstotni precepljenosti bi ta občina v svoj proračun prejela 30 tisoč evrov, ob 90-odstotni pa še dodatnih 120 tisoč.” Denar bi lahko občina porabila za razvoj infrastrukture ali katerokoli drugo naložbo. “Pomembno je, da te finančne spodbude sežejo do vseh generacij,” je ob predstavitvi vladnega načrta poudaril podkangler Kogler.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje