Bi to zdravilo lahko upočasnilo staranje? To pravijo strokovnjaki

Svet 31. Avg 202413:57 2 komentarja
zdravilo debelost ozempic
Profimedia

Ozempic, ki se uporablja za zdravljenje diabetesa in debelosti, bi po podatkih nove raziskave lahko vplival tudi na upočasnitev staranja. Kako?

Zdravilo Ozempic za zdravljenje diabetesa je v zadnjih letih doživelo velik porast uporabe. Zdravniki so ga namreč začeli predpisovati tudi za izgubljanje telesne teže. Kot ugotavljajo raziskovalci, pa bi Ozempic lahko imel tudi še nekatere druge pozitivne učinke na zdravje in naše telo.

Med njimi je upočasnitev staranja. Semaglutid, ki je prisoten v Ozempicu, namreč zmanjšuje tveganja za smrt pri ljudeh s prekomerno težo ter boleznimi srca in ožilja, poroča Sky News. “Če nekomu bistveno izboljšate kardiometabolično zdravje, potem mu omogočite, da bo živel dlje in bolje,” je dejal profesor Harlan M. Krumholz z Yalea.

Pri tem po njegovih besedah ne gre le za preprečevanje srčnih napadov, temveč tudi za spodbujanje zdravja. “Ne bi me presenetilo, če bi tako izboljšanje zdravja tudi dejansko upočasnilo proces staranja,” je pojasnil. Tisti, ki so jemali semaglutid, so redkeje umirali tako zaradi srčno-žilnih bolezni kot tudi zaradi covida-19.

V raziskavi je sodelovalo 17.604 udeležencev, starejših od 45 let, ki so imeli prekomerno težo, ugotovljene srčno-žilne bolezni, ne pa tudi sladkorne bolezni. Spremljali so jih več kot tri leta. Med raziskavo je 833 udeležencev umrlo. Med raziskavo so zaznali, da je bila smrtnost v skupini, ki je jemala semaglutid, redkejša, kot v skupini, ki je jemala placebo zdravilo.

Obširneje smo o Ozempicu pisali v članku z naslovom “Ves svet nori za tem zdravilom” in Zdravilo proti debelosti: zloraba ali rešilna bilka? v rubriki Poglobljeno.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje