Bi v Srbiji čez dva tedna lahko ustavili proizvodnjo peletov?

Svet 05. Nov 202211:40 0 komentarjev
peleti
PROFIMEDIA

Srbska vlada je znova podaljšala embargo na izvoz lesnih proizvodov za kurjavo in omejitev cene na tono peletov. Podjetja, ki pelete proizvajajo, opozarjajo, da je odločitev vlade nesprejemljiva. Zgodilo bi se namreč lahko, da bodo čez dva tedna primorana zaustaviti proizvodnjo peletov.

Srbska vlada je po poročanju nove.rs 31. oktobra znova podaljšala omejitev cene na tono peletov pa tudi embargo na izvoz lesnih proizvodov za kurjavo.

Zoran Drakulić, predsednik srbskega poslovnega kluba Podjetnik, je opozoril, da sta odločitvi vlade nesprejemljivi, saj je trg v Srbiji preskrbljen, povpraševanja pa ni več. Zato bi se lahko zgodilo, da bodo podjetja čez dva tedna primorana zaustaviti proizvodnjo peletov.

“Embargo na pelete nima več nobenega smisla, saj povpraševanja po tem lesnem proizvodu ni več. Že 20 dni zahtevamo sestanek s pristojnimi, ki so odločitev sprejeli brez posvetovanja s komerkoli.” Dodal je, da povpraševanje še vedno ostaja veliko v drugih državah v okolici.

O tem, da bo bosanski in srbski embargo povzročil težave pri nas, smo prvič pisali že junija, več pa si lahko preberete tudi v članku: Slovenska ofenziva zaradi embarga na BiH, kjer pa tempo že diktirajo volitve. Ker bo gospodarska škoda zaradi prepovedi izvoza iz Bosne in Hercegovine do konca tega leta po ocenah ministrstva za gospodarstvo dosegla deset milijonov evrov, je minister Matjaž Han že pred časom pisal svojemu ministrskemu kolegu v Bosni in Hercegovini, tja je na pogovore poslal še svojega državnega sekretarja Dejana Židana.

Drakulić je poudaril, da so podjetja, ki se ukvarjajo s proizvodnjo peletov, predlagala svoje rešitve za nastalo situacijo. To so lahko omejitve na ceno lesa iz zasebnih gozdov ali pa da se prepove izvoz avstrijskemu podjetju Kronospan, ki je največji porabnik lesa v Srbiji.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!