Biden je tajne dokumente “hranil in razkril zavestno”

Svet 08. Feb 202421:55 0 komentarjev
Ameriški predsednik Joe Biden
Foto: PROFIMEDIA

Joe Biden je sveženj zaupnih dokumentov "hranil in razkril zavestno" je pokazala preiskava pravosodnega ministrstva. Gre za tajne dokumente, ki so jih v nekdanji Bidnovi pisarni novembra leta 2022 odkrili njegovi odvetniki. Vsega skupaj je šlo za okoli deset dokumentov, ki bi jih moral Biden po prenehanju mandata podpredsednika ZDA predati Nacionalnim arhivom. Nekaj listin so v obrabljeni kartonski škatli skupaj z gospodinjskimi predmeti, vključno z lestvijo in pleteno košaro, našli tudi v njegovi garaži.

Predsednik Joe Biden je še kot “zasebnik zavestno hranil in razkril strogo zaupno gradivo”, vključno z dokumenti o vojaški in zunanji politiki v Afganistanu ter drugih občutljivih zadevah, ki se nanašajo na nacionalno varnost, poroča AP.

Gre za poročilo posebnega svetovalca Roberta Hura s pravosodnega ministrstva in predstavlja kritično oceno Bidenovega ravnanja z občutljivim vladnim gradivom, vendar tudi podrobno navaja razloge, zakaj ga ne bi smeli obtožiti kaznivega dejanja. “Naša preiskava je razkrila dokaze, da je predsednik Biden namerno hranil in razkrival zaupno gradivo po svojem podpredsedniškem mandatu, ko je bil zasebnik,” je zapisal Hur.

Kljub znakom, da je Biden zavestno hranil zaupno gradivo, Hurjevo poročilo navaja, da Bidna ne bodo ovadili iz več razlogov. Biden je imel namreč kot podpredsednik, pa tudi kasneje med svojim predsedovanjem, ko so bili najdeni afganistanski zapisi, “pooblastilo za hrambo tajnih dokumentov na svojem domu”.

tajni dokumenti, Biden tajni dokumenti, Biden
Zasežene zvezke so našli tudi v predalu pod televizijo (Foto: MINISTRSTVO ZA PRAVOSODJE ZDA)
Tajni dokumenti, Biden Tajni dokumenti, Biden
Zvezki z zaupnimi podatki, ki so jih zasegli v nekdanji pisarni Joeja Bidna (Foto: MINISTRSTVO ZA PRAVOSODJE ZDA)
Tajni dokument, Joe Biden Tajni dokument, Joe Biden
V poročilu o najdbi je tudi fotografija Bidnove garaže. (Foto: MINISTRSTVO ZA PRAVOSODJE ZDA)
Tajni dokumenti, Biden Tajni dokumenti, Biden
Tri zvezke s tajnimi dokumenti so našli v predalniku pod tiskalnikom (Foto: MINISTRSTVO ZA PRAVOSODJE ZDA)

Ob tem je Hur zapisal tudi, da bi se Biden na sojenju poroti verjetno predstavil kot simpatičen, dobronameren in starejši moški s slabim spominom, “tako kot se je nam, ko smo ga intervjuvali”.

Del Hurovega poročila se osredotoča na Bidnovo ravnanje s tajnimi dokumenti o Afganistanu, zlasti na odločitev Obamove administracije, da tja pošlje dodatne vojake. Biden je ohranil gradivo, ki je dokumentiralo njegovo nasprotovanje povečanju števila vojakov, vključno z zaupnim ročno napisanim sporočilom takratnemu predsedniku Baracku Obami iz leta 2009.

Spomnimo: gre za manjše število dokumentov z oznakami tajnosti iz časa, ko je bil Biden podpredsednik ZDA in ki so jih novembra 2022 našli v pisarni Penn Biden Center. Dokumente so takoj predali Nacionalnim arhivom, kjer za zaupne listine sploh niso vedeli, zato so pravosodno ministrstvo prosili, naj zadevo dodatno razišče. Prva je januarja lani o zadevi poročala televizija CNN.

Biden je ob najdbi zaupnih dokumentov izrazil presenečenje ter dejal, da ni vedel za te dokumente v pisarni, ki jo je uporabljal tudi po odhodu s položaja podpredsednika 2017, in sicer vse do začetka svoje predsedniške kampanje leta 2019. “Seznanili so me z odkritjem in sem bil presenečen, da so bili v tisto pisarno preneseni kakršni koli vladni dokumenti,” je predsednik ZDA dejal lani.

Njegova pravna ekipa je nato na še eni lokaciji odkrila dodatne dokumente z oznako tajno. Sveženj zaupnih dokumentov so odkrili še v garaži Bidnove rezidence v Wilmingtonu (zvezna država Severna Karolina). Fotografije, vključene v poročilo, prikazujejo, da so bili dokumenti shranjeni v obrabljeni kartonski škatli skupaj z gospodinjskimi predmeti, vključno z lestvijo in pleteno košaro, poroča AP.

Trump: “Bidnov primer z dokumenti je stokrat hujši od mojega”

Na Hurovo poročilo se je že odzval nekdanji predsednik Donald Trump, ki se sooča s kazenskimi obtožbami zaradi lastnega ravnanja s tajnimi dokumenti. Dejal je, da so bila Bidnova ravnanja hujša od njegovih.

“Zdaj se je izkazalo, da gre za dvotirni pravosodni sistem in protiustaven selektivni pregon. Bidnov primer z dokumenti je drugačen in stokrat hujši od mojega,” je povedal.

Trump po odločitvi Hura, da Bidena kazensko ne ovadi, trdi, da bi moral posebni svetovalec Jack Smith, ki je Trumpa obtožil zaradi domnevnega slabega ravnanja s tajnimi dokumenti, umakniti zadevo proti njemu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!