V Bidnovi rezidenci našli še en sveženj zaupnih dokumentov

Svet 12. Jan 202317:03 > 17:10 0 komentarjev
Joe Biden
Jonathan Ernst/REUTERS

Bela hiša je potrdila, da so v rezidenci ameriškega predsednika Joeja Bidna odkrili še en sveženj dokumentov z oznako tajnosti, ki so iz časa administracije predsednika Baracka Obame, ko je Biden služboval kot podpredsednik. Pred dnevi se je sicer razvedelo, da so Bidnovi sodelavci zaupne dokumente našli tudi v Bidnovi nekdanji pisarni.

Pravna ekipa predsednika ZDA Joeja Bidena je na še eni lokaciji odkrila dodatne dokumente z oznako tajno. Potem ko so dokumente najprej našli v nekdanji Bidnovi pisarni, so sveženj zaupnih dokumentov odkrili še v garaži Bidnove rezidence v Wilmingtonu (zvezna država Severna Karolina).

“Odvetniki so med osebnimi in političnimi dokumenti našli manjše število dodatnih zaupnih dokumentov in časa administracije Obama – Biden,” je danes po navedbah BBC sporočil Bidnov posebni svetovalec Richard Sauber. Po njegovih besedah so bili vsi dokumenti – razen enega –  odkriti v Bidnovi garaži. Enostranski dokument je bil namreč najden tudi v sosednji sobi.

“Ljudje vedo, da resno jemljem zaupno gradivo,” je na novinarski konferenci informacijo o odkritju dodatnih dokumentov komentiral Biden. Po njegovem so bili dokumenti zaklenjeni v garaži in “se niso valjali nekje na ulici”, Bidnove besede navaja BBC.

Iz Bele hiše so danes prav tako sporočili, da so o odkritju dokumentov nemudoma obvestili ministrstvo za pravosodje. Generalni državni tožilec Merrick Garland je za tem imenoval posebnega preiskovalca, ki bo prevzel preiskavo morebitnega napačnega ravnanja predsednika Bidna. Nalogo bo prevzel nekdanji tožilec Robert Hur.

V začetku tega tedna je Bela hiša potrdila, da pravosodno ministrstvo pregleduje manjše število dokumentov z oznakami tajnosti iz časa, ko je bil Biden podpredsednik ZDA in ki so jih novembra lani našli v pisarni Penn Biden Center. Dokumente so takoj predali Nacionalnim arhivom, Biden pa je v ponedeljek izrazil presenečenje ter dejal, da ni vedel za te dokumente v pisarni, ki jo je uporabljal tudi po odhodu s položaja podpredsednika 2017, in sicer vse do začetka svoje predsedniške kampanje leta 2019.

Joe Biden
Evelyn Hockstein/REUTERS

Tiskovna predstavnica Bele hiše ni znala povedati, zakaj so čakali dva meseca, preden so poročali o odkritju oziroma so ga potrdili šele po tem, ko je o dokumentih poročala televizija CNN.

Dokumente so našli 2. novembra, nekaj dni pred vmesnimi kongresnimi volitvami 8. novembra lani. Medtem je že tekla preiskava bivšega predsednika ZDA Donalda Trumpa, ki je po odhodu s položaja leta 2020 odnesel s seboj na Florido več škatel zaupnih dokumentov, med katerimi jih je bilo več sto z oznako zaupno. Del dokumentov je na zahtevo Nacionalnih arhivov vrnil, zaupni informator FBI pa je potem delodajalcem v pravosodnem ministrstvu ZDA razložil, da je Trump številne dokumente zadržal in zvezni policisti so jih z nalogom za preiskavo zaplenili v Mar a Lagu na Floridi.

Preiskavo dokumentov, najdenih v Biden Penn Centru, vodi zvezni tožilec iz Chicaga John Lausch, ki ga je na položaj imenoval Trump. Bidnova politična zadrega zaradi tajnih dokumentov narašča, saj republikanci na čelu s Trumpom to sedaj s pridom izkoriščajo. Čeprav so okoliščine obeh primerov drugačne, se številnim ameriškim volivcem zdi, da sta Trump in Biden zagrešila enako dejanje.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!