Donald Trump: Izrael mora čim prej končati vojno v Gazi

Svet 05. Apr 202406:51 > 11:43 5 komentarjev
Foto: REUTERS/Shannon Stapleton

Donald Trump, ki se bo jeseni potegoval za vrnitev v Belo hišo, meni, da bi Izrael moral hitro končati vojno v Gazi in se vrniti v normalnost. V radijskem pogovoru je dodal še, da Izrael izgublja vojno na področju odnosov z javnostmi. Izrael je po pogovoru med Joejem Bidnom in Benjaminom Netanjahujem medtem napovedal odprtje novih poti za dostavo pomoči v Gazo. V pogovoru je ameriški predsednik prvič od začetka vojne med Izraelom in Hamasom namignil, da se lahko ameriška politika do Izraela spremeni, če ne bo povečanja humanitarne pomoči in zaščite civilistov ter humanitarnih delavcev.

Nekdanji ameriški predsednik Donald Trump je gostoval v radijskem pogovoru s konservativnim voditeljem Hughom Hewittom.

“Morajo končati to vojno in se vrniti v normalnost. Vse skupaj traja predolgo. Čim prej morajo dokončati, kar so začeli,” je v odgovoru na Hewittovo vprašanje glede Izraela in vojne v Gazi med drugim dejal Trump, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Na vprašanje, ali je še vedno “stoodstotno na strani Izraela”, nekdanji predsednik ZDA ni dal jasnega odgovora. Ob tem je menil, da Izrael izgublja vojno v Gazi na področju odnosov z javnostmi zaradi fotografij in posnetkov, ki se širijo po družbenih omrežjih.

Velik del posnetkov izraelski vojaki objavljajo sami, kar je Trump ocenil kot negativno. “Objavljajo najstrašnejše posnetke porušenih stavb. Morda so zaradi tega videti močni, toda meni se ne zdi tako. Ljudje si predstavljajo, da je v teh stavbah veliko ljudi, in to jim ni všeč,” je dejal.

Trump sicer ni pojasnil, kako bi se v primeru ponovne izvolitve kot predsednik lotil razmer na Bližnjem vzhodu, je pa znova namenil kritiko trenutnemu predsedniku Joeju Bidnu, ki ga je označil za “idiota” in “najbolj neumnega predsednika, kar smo jih kdaj imeli”, še navaja dpa.

Biden namignil, da se lahko ameriška politika do Izraela spremeni

Izrael je danes naznanil odprtje novih poti za dostavo humanitarne pomoči v Gazo.

Med drugim bodo v ta namen začasno odprli mejni prehod Erez na severu enklave in povečali količine pomoči iz Jordanije. Ukrep so naznanili le nekaj ur po pogovoru predsednika ZDA Joeja Bidna in izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja. ZDA so napoved že pozdravile.

Gaza
Foto: PROFIMEDIA

Dodatno pomoč za Palestince bo Izrael sprostil še prek pristanišča Ašdod severno od Gaze, iz Jordanije pa bodo lahko pred prehoda Kerem Šalom dostavili večje količine pomoči kot doslej.

“Ta okrepljena pomoč bo preprečila humanitarno krizo in je potrebna za nadaljevanje bojev ter dosego vojnih ciljev,” je po poročanju tujih tiskovnih agencij ponoči sporočil izraelski vojni kabinet.

Napoved je sledila le nekaj ur po telefonskem pogovoru Bidna in Netanjahuja, prvem po smrti sedmih humanitarnih delavcev organizacije World Food Kitchen, ki so bili ubiti v izraelskem napadu.

V pogovoru je ameriški predsednik prvič od začetka vojne med Izraelom in Hamasom namignil, da se lahko ameriška politika do Izraela – ta med drugim zajema dostavo orožja in streliva ter zaščito v Varnostnem svetu ZN – spremeni, če ne bo povečanja humanitarne pomoči in zaščite civilistov ter humanitarnih delavcev.

ZDA so napoved novih ukrepov že pozdravile in pozvale k hitri uresničitvi.

Joe Biden in Benjamin Netanjahu
Foto: Miriam Alster/Pool via REUTERS

“Ti ukrepi, vključno z zavezo za odprtje pristanišča Ašdod za neposredno dostavo pomoči v Gazo, napovedjo odprtja mejnega prehoda Erez za dostavo pomoči na sever Gaze in bistveno povečanje pomoči iz Jordanije v Gazo, se morajo sedaj hitro v polnosti uresničiti,” je sporočila tiskovna predstavnica sveta za nacionalno varnost Adrienne Watson.

Ponovila je Bidnove besede iz pogovora z Netanjahujem, da bo ameriško politiko do Gaze narekovala njihova ocena izraelskih ukrepov, vključno s tistimi za zaščito nedolžnih civilistov in varnost humanitarnih delavcev.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje