Biden ogorčen zaradi smrti humanitarnih delavcev: “Preiskava mora biti hitra”

Svet 03. Apr 202407:14 > 16:05 7 komentarjev
Ameriški predsednik Joe Biden
Ameriški predsednik Joe Biden (Foto: PROFIMEDIA)

Ameriški predsednik Joe Biden je v torek v posebnem sporočilu za javnost izrazil ogorčenje zaradi smrti sedmih humanitarnih delavcev v Gazi. Njihovo smrt je označil za tragedijo in Izrael pozval k hitri preiskavi. Izraelska vojska je napad označila za hudo napako. Kot je zatrdil načelnik generalštaba izraelske vojske, je bil incident posledica napačne identifikacije, ob tem pa se je opravičil za nenamerno škodo.

V torek je odjeknila novica, da je bilo v Gazi ubitih sedem humanitarnih delavcev organizacije World Central Kitchen, med katerimi je bila tudi Američanka z dvojnim kanadskim državljanstvom. Ameriški predsednik Joe Biden je nad tem izrazil ogorčenje.

“Preiskava mora biti hitra, mora zagotoviti odgovornost, njeni rezultati pa morajo biti javni,” je dejal Biden, potem ko je Izrael obljubil temeljito preiskavo o tem, zakaj so zračni napadi zadeli vozila humanitarnih delavcev.

Biden je kritiziral Izrael, da ne stori dovolj za zaščito humanitarnih delavcev, ki skušajo dostaviti pomoč prebivalcem Gaze. “Do takšnih incidentov enostavno ne sme priti. Izrael tudi ni storil dovolj za zaščito civilistov. ZDA neprenehoma opozarjajo Izrael, naj loči svoje vojaške operacije proti Hamasu od humanitarnih operacij, da se izogne civilnim žrtvam,” je povedal Biden.

Obljubil je, da bodo ZDA še naprej dostavljale humanitarno pomoč Palestincem v Gazi, sam pa bo pritiskal na Izrael, naj pri tem pomaga. “Poleg tega pritiskamo za takojšnje premirje kot del dogovora o izpustitvi talcev, na čemer ta trenutek dela moja ekipa v Kairu,” je sporočil Biden.

Izrael okrivil Hezbolah za eksplozijo v Libanonu, ki je ranila pripadnike misije ZN

Za eksplozijo, v kateri so bili v soboto na jugu Libanona ranjeni trije opazovalci mirovne misije Združenih narodov (Unifil) in prevajalec, je stala šiitska oborožena skupina Hezbolah, je danes sporočila izraelska vojska in dodala, da na tem območju ni izvedla napada.

Opazovalci iz Avstralije, Čila in Norveške ter libanonski prevajalec so v soboto patruljirali ob modri črti, ki so jo določili ZN in ločuje južni Libanon od Izraela. Med patruljiranjem je po navedbah Unifila v bližini skupine eksplodiral izstrelek neznanega izvora.

Libanonska državna tiskovna agencija NNA je kmalu po incidentu poročala, da so bili na območju, kjer so bili ranjeni opazovalci Unifila, aktivni izraelski droni. Izrael pa je navedbe agencije zavrnil. Libanonski uradnik je medtem potrdil, da je četverico poškodovala mina. Ob tem je pojasnil, da so bile na območju postavljene tri mine, od katerih je ena eksplodirala, in dodal, da za zdaj še ni znano, kdo jih je nastavil.

“Danes sem govoril s prijateljem ustanoviteljem World Central Kitchen Josejem Andresom in mu izrazil najgloblje sožalje zaradi smrti pogumnih humanitarnih delavcev in mu izrazil nadaljnjo podporo pri junaških prizadevanjih njega samega in njegove ekipe za dostavo hrane lačnim po svetu. Naj bog blagoslovi ubite humanitarne delavce in prinese tolažbo svojcem,” je še dodal Biden.

K preiskavi napadov sta Izrael pozvala tudi zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell in komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič. Od izraelskih oblasti terjata tudi uresničitev resolucije VS ZN z zahtevo po prekinitvi ognja in ukrepov, ki jim jih je naložilo Meddržavno sodišče.

V izraelskem napadu v Gazi je bilo v ponedeljek med dostavljanjem hrane ubitih sedem humanitarnih delavcev organizacije World Central Kitchen, ki je posledično začasno prekinila dejavnosti v enklavi. Med ubitimi so bili državljani Avstralije, Poljske, Združenega kraljestva, dvojni državljan ZDA in Kanade ter Palestinec.

Po napadu je ladja Jennifer, ki je dostavila novo pomoč, skupaj s spremljevalnima ploviloma odplula nazaj proti Cipru. Skupno jim je uspelo na kopno dostaviti le okoli 100 od 400 ton hrane, ki so jo prevažali.

Ladja Jennifer
Foto: PROFIMEDIA

Pristanišče Larnaka na Cipru je izhodiščna točka za ladje, ki naj bi prek na novo vzpostavljenega pomorskega koridorja dostavljale humanitarno pomoč za prebivalce območja Gaze, ki jim grozi lakota. Potem ko je 15. marca pomoč uspešno odstavila prva ladja, je v ponedeljek v bližino obale enklave v spremstvu ladij Open Arms in Ledra Dynamic priplula še Jennifer.

Ta je imela na krovu približno 250 ton pomoči, skupaj z ostalima ploviloma pa so prevažale okrog 400 ton hrane, od katere jim je po poročanju tujih tiskovnih agencij uspelo raztovoriti le 100 ton.

Izraelska vojska napad označila za hudo napako

Izraelska vojska je napad označila za hudo napako. Načelnik generalštaba izraelske vojske Herzi Halevi je dodal, da se to ne bi smelo zgoditi, napad pa je po njegovih besedah posledica “napačne identifikacije” ponoči. Ob tem se je opravičil za nenamerno škodo, ki so jo povzročili članom humanitarne organizacije.

Organizaciji World Central Kitchen se je za napad, v katerem je umrlo sedem humanitarnih delavcev, opravičil tudi izraelski predsednik Jicak Hercog. Kot je sporočil v torek, je govoril z vodjo organizacije Josejem Andresom in mu izrazil globoko žalost in iskreno opravičilo zaradi tragične izgube življenj.

Premier Benjamin Netanjahu je pred tem priznal, da je bilo sedem humanitarnih delavcev ubitih v izraelskem zračnem napadu. Zatrdil pa je, da je šlo za tragičen incident in nenameren napad, o katerem bodo uvedli preiskavo. “To se v vojni dogaja … storili bomo vse, da se to ne bo več ponovilo,” je dodal.

Papež Frančišek je na današnji splošni avdienci obsodil zračni napad na območju Gaze, v katerem je bilo v ponedeljek med dostavo pomoči ubitih sedem uslužbencev humanitarne organizacije World Central Kitchen. Ob tem je znova pozval k takojšnji prekinitvi ognja v palestinski enklavi, poročajo tuje tiskovne agencije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje