Izrael posodobil predlog o prekinitvi ognja v Gazi, vsebina ni znana

Svet 02. Apr 202407:35 > 19:57 9 komentarjev
Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahu (Foto: IMAGO/PROFIMEDIA)

Izrael je posodobil predlog prekinitve ognja v gazi, vsebine predloga v uradu izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja niso predstavili. Posodobljen dokument mora zdaj preučiti še Hamas. Iz sveta se medtem vrstijo obsodbe zaradi sedmih ubitih humanitarnih delavcev, ki so umrli v izraelskem zračnem napadu.

Izraelski pogajalci so skupaj s posredniki v Kairu posodobili predlog o prekinitvi ognja v Gazi in izmenjavi ujetnikov z gibanjem Hamas, so sporočili iz urada izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja.

Posodobljen predlog bo sedaj moral preučiti še Hamas, poroča katarska televizija Al Džazira.

“V okviru pogovorov so pogajalci ob koristnem posredovanju Egipta oblikovali posodobljen predlog o prekinitvi ognja,” je sporočil urad Netanjahuja, pri čemer vsebine predloga ni predstavil. Izpostavil je le pričakovanje Izraela, da bodo posredniki pritisnili na Hamas, naj predlog sprejme.

Po navedbah izraelskega radia Kan naj bi šef izraelske obveščevalne službe Mosad David Barnea, ki vodi izraelsko pogajalsko skupino, odobril nekatere zahteve Hamasa po vračanju notranje razseljenih oseb na sever Gaze, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Katar, Egipt in ZDA si že več tednov prizadevajo doseči novo prekinitev ognja in izmenjavo ujetnikov med Izraelom in Hamasom. Slednji je sicer pred najnovejšim krogom pogovorov vztrajal pri svojih glavnih zahtevah, vključno s popolnim umikom izraelskih sil iz Gaze in trajno prekinitvijo ognja. Izrael je te zahteve že zavrnil.

Netanjahu priznal odgovornost Izraela za smrt humanitarcev

Izraelski premier Netanjahu je danes priznal, da je bilo sedem humanitarnih delavcev ameriške nevladne organizacije World Central Kitchen v ponedeljek v Gazi ubitih v izraelskem zračnem napadu. Zatrdil je, da je šlo za tragičen incident in nenameren napad.

Zračni napad
Zračni napad na humanitarno organizacijo. (Ahmed Zakot/REUTERS)

“Na žalost se je v ponedeljek zgodil tragičen incident, ko so naše sile nenamerno zadele nedolžne ljudi na območju Gaze. To se dogaja med vojno, incident bomo podrobno preiskali. Z vladami smo v stikih in storili bomo vse, kar je v naši moči, da se to ne bi nikoli več ponovilo,” je izjavil ob odhodu iz bolnišnice, kjer so mu v nedeljo zvečer operirali kilo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Humanitarna organizacija začasno prekinja dejavnosti v Gazi

Napad se je po navedbah humanitarne organizacije s sedežem v ZDA zgodil v ponedeljek, ko je izraelska vojska končala dvotedensko vojaško operacijo v bolnišnici Al Šifa. Uslužbenci WCK so v času napada dostavljali pomoč v hrani za območje Gaze, dostavljeno po morju s Cipra. Humanitarna ekipa je bila v času napada na nekonfliktnem območju v konvoju vozil z logotipi organizacije. Konvoj je bil tarča napada kljub usklajevanjem z izraelsko vojsko.

Organizacija je ob tem sporočila, da začasno prekinja svoje dejavnosti pomoči v Gazi in da bo kmalu sporočila odločitev o prihodnosti svojega delovanja.

britanska pomoč iz zraka
Britanska humanitarna pomoč iz zraka. (Tim Laurence RAF/UK MOD/Handout via REUTERS )

Iz sveta se vrstijo obsodbe napada

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je pozval k “hitri, nepristranski preiskavi” napada in dejal, da mora Izrael narediti več za zaščito nedolžnih civilistov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vodja francoske diplomacije Stephane Sejourne je na skupni novinarski konferenci z Blinknom v Parizu dejal, da je “zaščita humanitarnih delavcev moralni in pravni imperativ, ki se ga morajo vsi držati”. Po njegovem “nič ne opravičuje takšne tragedije”.

Tiskovna predstavnica ameriškega sveta za nacionalno varnost Adrienne Watson je pred tem na omrežju X zapisala, da je Washington, sicer glavni zaveznik Izraela, “pretresen in globoko vznemirjen zaradi napada”.

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je v odzivu pozval k preiskavi in ostro obsodil izraelski napad. “Kljub vsem zahtevam po zaščiti civilistov in humanitarnih delavcev smo priča novim nedolžnim žrtvam. To kaže, da je treba nemudoma začeti izvajati resolucijo VS ZN, ki zahteva takojšnjo prekinitev ognja, popoln humanitarni dostop in okrepljeno zaščito civilistov,” je zapisal na omrežju X.

Britanski zunanji minister David Cameron, ki je po poročanju AFP vse bolj kritičen do izraelske ofenzive v Gazi, pa je dejal, da je London pozval Izrael, naj nemudoma razišče in zagotovi popolno in pregledno preiskavo o tem, kaj se je zgodilo.

Med ubitimi humanitarci so bili po poročanju BBC ob državljanih Avstralije, Poljske in Palestine tudi trije Britanci ter dvojni državljan ZDA in Kanade. Britanski premier Rishi Sunak je ob smrti britanskih državljanov izrazil pretresenost in žalost.

Po podatkih mednarodne raziskovalne skupine Aid Worker Security Database je bilo v vojni v Gazi pred ponedeljkovim izraelskim napadom ubitih najmanj 196 humanitarnih delavcev. Med njimi jih je 174 delalo za različne organizacije ZN. Ubitih pa je bilo tudi vsaj pet uslužbencev organizacije Zdravniki brez meja in več njihovih družinskih članov, poroča britanski BBC.

Kljub izrečeni zaskrbljenosti nad napadi Izraela v Gazi pa ZDA državi še vedno potihoma dobavljajo orožje. Ob pozivih k omejitvam prodaje orožja Izraelu ZDA poudarjajo, da so te dobave dolgoročne narave.

EU po napadu na iranski konzulat v Damasku poziva k zadržanosti

V izraelskih napadih na sirsko prestolnico Damask je v ponedeljek po najnovejših podatkih umrlo najmanj trinajst ljudi, je sporočil Sirski observatorij za človekove pravice. Izrael je sporočil, da napadov ne bo komentiral, Iran pa je obljubil oster odgovor. V napadu sta bila med drugim ubita tudi generala iranske revolucionarne garde.

EU je danes izrazila zaskrbljenost zaradi napada. “V teh zelo napetih regionalnih razmerah je resnično izjemno pomembno pokazati zadržanost, saj nadaljnja eskalacija v regiji ni nikomur v interesu,” je v Bruslju dejal zunanjepolitični govorec Evropske komisije Peter Stano.

Tudi generalni sekretar ZN Antonio Guterres je obsodil napad. Izpostavil je pomen nedotakljivosti diplomatskih in konzularnih poslopij ter pozval k spoštovanju mednarodnega prava.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje