Biden se je odzval na očitke posebnega tožilca: “Z mojim spominom je vse v redu”

Svet 09. Feb 202406:50 2 komentarja
ameriški predsednik Joe Biden
Foto: Elizabeth Frantz/REUTERS

Posebni tožilec, ki preiskuje sporno ravnanje Joeja Bidna s tajnimi dokumenti, za aktualnega ameriškega predsednika ni predlagal kazenskega pregona, je pa pod vprašaj postavil moč njegovega spomina.

Poročilo posebnega tožilca Roberta Hura o preiskavi zaupnih dokumentov, ki jih je predsednik Joe Biden odnesel iz Bele hiše, ko je končal mandat podpredsednika, ugotavlja, da je Biden namerno zadržal in razkril nekaj dokumentov, a ne priporoča kazenskega pregona. Postavlja pa pod vprašaj moč njegovega spomina, na kar se je Biden že ostro odzval.

Preiskava je trajala leto dni, nanašala pa se je na dokumente, ki so jih v letih 2022 in 2023 našli na Bidnovem domu in v njegovi pisarni. Iz poročila je razvidno, da je šlo za dokumente z najvišjo oznako tajnosti, povezani pa so bili z Afganistanom.

Medtem ko zaradi njihovega zadržanja glede na odločitev tožilca ne bo deležen pregona, pa so veliko pozornosti deležne navedbe v poročilu, da je bil Bidnov spomin med preiskovalnim zaslišanjem zelo omejen. Predsednik naj se ne bi spomnil, kdaj je umrl njegov sin Beau Biden, niti kdaj natančno je bil podpredsednik ZDA.

Simpatičen, dobronameren starejši gospod slabega spomina

Hur naj bi se odrekel obtožnici tudi, ker je menil, da nobena porota ne bi obsodila starejšega moškega, ki se ne spomni več takih enostavnih stvari. “Gospod Biden bi se poroti verjetno zdel kot simpatičen, dobronameren starejši gospod slabega spomina,” je zapisal Hur. Bela hiša in Biden sta te navedbe ostro zavrnila.

Biden je po objavi poročila sprva dejal, da je zadeva zanj zaključena in dodal, da je imel preiskovalno zaslišanje oktobra lani v času, ko je bila njegova pozornost posvečena izbruhu vojne med Hamasom in Izraelom.

Foto: PROFIMEDIA

Biden: “Omenja celo, da se ne spomnim, kdaj je umrl moj sin”

Kasneje je stopil pred novinarje in v čustvenem nagovoru branil svoje mentalne sposobnosti. “Z mojim spominom je vse v redu,” je zatrdil. “Omenja celo, da se ne spomnim, kdaj je umrl moj sin. Kako si sploh upa to omenjati?” je dejal.

Biden je leta 2013 iz Bele hiše odnesel lastne beležke, kamor je kot podpredsednik ZDA zapisoval dnevna opažanja in med katerimi so bili tudi zaupni podatki. Hur je sporočil, da je Biden med zaslišanjem trdil, da je to njegova lastnina, saj so to odnašali domov vsi predsedniki in podpredsedniki pred njim.

Vse druge dokumente z oznako zaupno, ki so jih našli v nekdanjih Bidnovih pisarnah in na domu, pa je predsednik nemudoma brez težav predal preiskovalcem.

Trump meni, da je Bidnov primer hujši od njegovega

Proti bivšemu predsedniku Donaldu Trumpu je bila pred tem zaradi napačnega ravnanja z zaupnimi dokumenti vložena obtožnica in bivši predsednik je na svojem družbenem mediju Truth Social v odzivu v četrtek zapisal, da je Bidnov primer stokrat hujši od njegovega, ter dodal, da imajo ZDA dvotirni pravosodni sistem, v katerem je sam deležen nepoštenega pregona.

Hur je sicer v poročilu izpostavil bistvene razlike med njunima primeroma, med drugim da je Biden sodeloval s preiskavo, Trump pa ni, temveč je trdil, da dokumentov nima in jih ni hotel vrniti Nacionalnemu arhivu, potem ko jih je januarja 2020 odnesel iz Bele hiše na Florido.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje